Splošne novice
POTNI STROŠKI, UPORABA AVTOCESTE - OBVESTILO ČLANSTVU

Spoštovane članice in člani SPS ter vsi zaposleni!

Obveščamo vas, da smo se v Sindikatu policistov Slovenije seznanili s primerom našega člana, kateremu je delodajalec enostransko določil stroške prevoza na delo in iz dela (potni stroški), pri čemer pa mu ni priznaval opcije uporabe avtoceste, temveč mu je potne stroške odobril po »najkrajši« poti. Tako izračunana pot s strani delodajalca, je bila na škodo zaposlenega 19,1 km v eno smer oz. 38,2 km za dan prisotnosti za delu.

V postopku podaje zahteve za odpravo kršitev pravic iz delovnega razmerja, je bilo članu SPS s strani UOK MNZ priznana pravica do povračila potnih stroškov na način, kot je to predpisano v Aneksu h Kolektivni pogodbi za negospodarske dejavnosti v Republiki Sloveniji (Uradni list 88/2021) in sicer v zadnjem stavku 6. odstavka 5. člena:

- Kadar ima javni uslužbenec možnost prevoza po avtocesti, lahko za izračun najkrajše varne poti v digitalnem merilniku razdalje »Google Zemljevidi« označi prevoz po avtocesti.

UOK MNZ je v mesecu septembru 2021 sicer s sklepom zavrnil zahtevek za odpravo kršitev pravic člana SPS, s katerim je zahteval povračilo potnih stroškov, skladno z navedeno določbo Aneksa KPND. Z navedenim sklepom članu ni bila priznana pravica do uveljavljanja potnih stroškov po avtocesti. Zoper negativni sklep delodajalca je bila vložena pritožba, v postopku pritožbe pa je bila pravica do uveljavljanja potnih stroškov po avtocesti v celoti priznana. Naveden primer, v katerem je delodajalec sam ugodno rešil pritožbo (pred odločanjem na 2. stopnji pred Komisijo Vlade RS), dokazuje, da je bila interpretacija določb KPND s strani sindikatov ves čas pravilna.

Zato članice in člane SPS, ki jim delodajalec še vedno ne priznava potnih stroškov na način, da lahko za izračun najkrajše varne poti v digitalnem merilniku razdalje »Google Zemljevidi« označijo prevoz po avtocesti, pozivamo, da se obrnejo na sindikalne zaupnike SPS in regionalne predstavnike SPS zaradi vložitve zahtevkov za odpravo kršitev pravic iz delovnega razmerja.

V Sindikatu policistov Slovenije bomo pripravili vzorec zahteve za odpravo kršitev pravic iz delovnega razmerja, članice in člani pa si pridobite naslednje dokumente, ki jih boste priložili zahtevi:
- izjava o stroških prevoza na delo in iz dela, na podlagi katere vam trenutno delodajalec izplačuje potne stroške (z vsemi prilogami – izpisi iz spletnega daljinomera)
- izpis poti od doma do delovnega mesta iz spletnega daljinomera »Google zemljevidi« z izbiro opcije »po avtocesti«

Članice in člani lahko za dodatna pojasnila posredujete vprašanja tudi neposredno na elektronski naslov sekretariat@sindikat-policistov.si.

S spoštovanjem,

mag. Kristjan Mlekuš
Predsednik SPS

Številka: 3278/OBC-17/2022/1
Datum : 6.4.2022

Prejšnji DODELITEV SLUŽBENIH STANOVANJ IZ RAZPISA 2021 – POBUDA IN POZIV (OBVESTILO ZA ČLANSTVO)
Naslednji DRUGA GENERACIJA ŠTUDENTOV VPŠ - POZIV K PONOVNEMU PREVERJANJU POGOJEV ZA NAPREDOVANJE V PLAČNI RAZRED
Ugodnosti za naše člane

Članom Sindikata policistov Slovenije omogočamo številne popuste pri ponudnikih raznovrstnih dejavnosti.

Postani naš član!

Postani član