Splošne novice
OBVESTILO O NADALJEVANJU PROJEKTA " VARNA VOŽNJA" 2023 - OBVESTILO ČLANSTVU SPS

Spoštovane članice in člani SPS,

obveščamo vas, da bomo ponovno pričeli z izvedbo tečajev varne vožnje v centru Varne vožnje na Vranskem, ki jih Sindikat policistov Slovenije izvaja v sklopu projekta »Cesta je naše delovno mesto«. S strani vodstva policije smo bili 11. 4. 2023 z dokumentom št. 219-3/2023/55 seznanjeni, da podajo soglasje za podpis dogovora, ker so planirane aktivnosti v obojestranskem  interesu.

Sindikat policistov Slovenije v sodelovanju s Policijo od 1. 2. 2018 izvaja poseben skupni projekt na področju pridobivanja strokovnih kompetenc policistov za varno delo z delovnim imenom »Cesta je naše delovno mesto«. Gre za obširen projekt, ki ga je vodstvo policije podprlo kot aktivnost sindikata, ki je v obojestranskem interesu, in na takšen način podprlo prizadevanja sindikata za dvig usposobljenosti policistov in dvig ravni varnosti pri delu. S Policijo sledi še podpis  dogovora o izrabi sindikalnih ur za izvedbo projekta oz. usposabljanja. Na podlagi posebej sklenjene pogodbe o sodelovanju pri projektu med Policijo in SPS, se bo udeležba na tečaju štela kot usposabljanje po programu »Varna vožnja osebnih avtomobilov Policije« oz. usposabljanje po programu »Varna vožnja s cestnimi in enduro motornimi kolesi  - osnovno usposabljanje policistov motoristov«!

1. Predstavitev projekta

Sindikat policistov Slovenije (SPS) bo v partnerskem sodelovanju s Policijo v letu 2023 organiziral usposabljanje članov SPS za pridobivanje veščin varne vožnje in sicer

• brezplačni enodnevni intenziven tečaj za voznike motornih vozil (B kategorija);
  • brezplačni enodnevni nadaljevalni tečaj za voznike motornih vozil (B kategorija)
  • brezplačen enodnevni intenziven tečaj za voznike motornih koles (A kategorija)
  • brezplačen enodnevni nadaljevalni tečaj za voznike motornih koles (A kategorija) v Centru Varne Vožnje AMZS (CVV) na Vranskem.

Program za posameznega udeleženca traja od 8:00 do 15:30 ure, vsebina pa smiselno, zanimivo in razumljivo vodi udeleženca skozi različne stopnje zahtevnosti vadbe tehnik varne vožnje. Devetdeset minutnemu teoretičnemu uvodu sledi 6 pedagoških ur intenzivne praktične vadbe na poligonu. Spretnosti, ki bi jih policisti – člani SPS pridobili pri teoretičnem in praktičnem usposabljanju so zlasti:

1. Enodnevni intenzivni (začetni) tečaj za voznike motornih vozil (B kategorija)

• vozno-fizikalne osnove,
  • pnevmatike,
  • Kammov krog
  • zavorna tehnika,
  • možne reakcije vozila pri vožnji skozi ovinek,
  • vzroki, ki povzročajo zanašanje vozila,
  • pasivna in aktivna varnost v vozilu

Praktični del:

• prikaz in nastavitev pravilnega sedežnega položaja,
  • zaviranje v kritični situaciji na različnih podlagah,
  • izogibanje oviram na drsni podlagi,
  • pravilna izpeljava ovinkov,
  • ukrepi pri zanašanju vozila (prekrmarjenje vozila).

1. Enodnevni nadaljevalni tečaj za voznike motornih vozil (B kategorija)

Teoretični del:

• osnove varnosti pri preprečevanju nevarnosti,
  • pnevmatike in njihov vpliv na varno vožnjo,
  • podkrmarjenje in prekrmarjenje vozila in vloga ESC,
  • načini zaviranja in delovanje ABS in ESC,
  • vpliv hitrosti na reakcijski čas in na pot ustavljanja.

Praktični del:

• vaje zaviranja v sili na različnih podlagah ob različnih hitrostih vožnje,
  • vaje zanašanja vozila in umikanja oviram,
  • podkrmarjenje in prekrmarjenje vozila - zaviranje v ovinku pri različnih hitrostih,
  • vaje umikanja oviri z zaviranjem ob menjavi pasov in pri različnih hitrostih,
  • vaje pravilne ocene varnostne razdalje pri različnih hitrostih.

1. Enodnevni intenziven tečaj za voznike motornih koles (A kategorija)

Teoretični del:

-    osnove dinamike in fizikalne zakonitosti pri vožnji motornih koles

-    tehnike vodenja in zavijanja z motornimi kolesi

-    tehnika gledanja

-    tehnike vožnje ovinkov

-    tehnika umikanja v nevarnosti

-    tehnika zaviranja v nevarnosti

Praktični del:

-     vadba obvladovanja motornega kolesa z vožnjo TRIAL motornih koles (ravnotežje, pogled, obvladovanje motornega kolesa v počasni vožnji, premagovanje ovir)

-     motorist na motornem kolesu

-     vodenje motornega kolesa

-     vadba umikanja v nevarnosti

-     vadba zaviranja v nevarnosti

-     vaje za zaviranje in hkratno izogibanje oviram in ..

-     vadba vožnje v zavoju

-     vadba pravilnega pogleda.

4.   Enodnevni nadaljevalni tečaj za voznike motornih koles (A kategorija)

Teoretični del:

• Osnove varnosti v prepoznavanju in preprečevanju nevarnosti
  • tehnike izogibanja nevarnostim
  • konstrukcijske posebnosti motornih koles
  • pnevmatike in njihov vpliv na varno vožnjo
  • fizikalne zakonitosti vožnje
  • hitrost in njen vpliv na varno vožnjo

Praktični del:

• Vadba obvladovanja ravnotežja in usmerjanje pogleda na trial motorjih
  • obvladovanje motornega kolesa pri počasni vožnji
  • obvladovanje motornega kolesa v zavoju
  • obvladovanje motornega kolesa v primeru zanašanja - hidravlična plošča
  • obvladovanje motornega kolesa ob menjavi ritma in spremembi smeri vožnje
  • zaviranje ob nevarnosti, umikanje, stabilizacija motornega kolesa
  • umikanje in menjava pasu v nevarnosti z vračanjem na svoj pas
  • vožnja v skupini
  • vožnja na enopasovni in dvopasovni cesti

Praktični del vadbe se izvaja s službenimi vozili naročnika.

Predhodna udeležba na enodnevnem intenzivnem tečaju za A in B kategorijo, ki ga udeleženec opravi v Centru varne vožnje AMZS na Vranskem, je pogoj za udeležbo na nadaljevalnem tečaju za posamezno kategorijo.

Vaje v praktičnem delu usposabljanja začetnega in nadaljevalnega tečaja se izvajajo na mokri in spolzki podlagi, kar na varen, nazoren in učinkovit način ponazori situacije, ki se pogosto pripetijo tudi v vsakdanjem prometu. Dodane so posebne vodne ovire, ki na zelo realističen način prikažejo različne prometne situacije, pri katerih je še posebej pomembno, da znajo vozniki nastalo vozno situacijo predvideti in v njej pravilno ukrepati.

Policisti bodo z brezplačno udeležbo na tečaju varne vožnje v centru AMZS na Vranskem pridobili ustrezne veščine, ki bi pripomogle k varnejši udeležbi policistov v cestnem prometu in s tem bomo dvignili raven usposobljenosti za delo na terenu. Dejstvo je namreč, da smo policisti zaradi svojega dela nenehno s službenimi vozili udeleženi v cestnem prometu, zaradi uporabe vozil s prednostjo in spremstvom pa je naša varnost toliko bolj ogrožena. V cestnem prometu smo udeleženi v vseh vremenskih razmerah in ob vseh delih dneva (podnevi, ponoči), zato smo v SPS ocenili, da bi udeležba na tovrstnem brezplačnem usposabljanju bistveno prispevala k dvigu usposobljenosti policistov za varno delo.

1. ŠTEVILO PROSTIH MEST

Sindikat policistov Slovenije bo  do konca leta 2023 organiziral brezplačno udeležbo tečajev varne vožnje za B kategorijo (začetni in nadaljevalni) za 176 policistov – članov SPS ter tečajev varne vožnje za A kategorijo (začetni in nadaljevalni) za 40 policistov – članov SPS. Posamezno usposabljanje poteka v skupinah po 8 udeležencev (policistov), ki bodo razdeljeni v skupine in razporejeni v termine. Število mest bo za obe vrsti tečaja proporcionalno razdeljeno glede na število članov v posamezni policijski upravi.

Zaradi dejstva, da je Policija  podprla projekt, bo vsakemu policistu – članu SPS - za čas udeležbe na usposabljanju pripadalo 12 ur delovne obveze, ki jo bomo določili s posebnimi sklepi za vsako usposabljanje posebej.

Na usposabljanju je tudi zagotovljeno organizirano brezplačno kosilo za udeležence.

Vsak udeleženec s strani AMZS prejme tudi potrdilo o udeležbi na usposabljanju.

Udeležba na tečaju je zagotovljena s službenimi vozili policije , ki jih bodo zagotovile posamezne PU v koordinaciji z regionalnimi predstavniki SPS. Pri izvedbi nadaljevalnega tečaja za voznike motornih vozil (B kategorija) je nujno, da imajo udeleženci vsak svoje vozilo, da se vozila zaradi višjih hitrosti ne pregrevajo.

Motorna kolesa Policija zagotovi tistim udeležencem usposabljanja, ki opravljajo delo policista motorista.

1. Časovni okvir usposabljanj in število udeležencev

Brezplačni tečaji varne vožnje se bodo izvajali v spomladanskem delu v mesecu maju in juniju 2023 ter v jesenskem delu v septembru, oktobru in novembru 2023. Udeleženci bodo razdeljeni v skupine in razporejeni v termine.

1. SPREJEMANJE PRIJAV

Zbiranje prijav na razpisane termine tečajev varne vožnje v letu 2023 bo potekalo preko spletne strani Sindikata policistov Slovenije, in sicer od 14. 4.  do 24. 4. 2023. Po zaključku prijav bodo regionalni predstavniki posameznih Policijskih uprav kontaktirali prijavljene člane ter se dogovorili za udeležbo na posameznem terminu. Pri izboru se bo upošteval vrstni red prijav, prednost bodi imeli člani, ki so bili v letu 2022 že prijavljeni, vendar se tečaja niso udeležili.

Obvestilu prilagamo tudi podrobnejša navodila za prijavo na tečaje varne vožnje, preko spletne strani SPS.

Za vsa dodatna pojasnila ali informacije se lahko obrnete na Lien Ličen, elektronski naslov lien.licen@sindikat-policistov.si ali telefonska številka 051 280 115.

S spoštovanjem,

Številka: 3353/OBC-18/2023/1

Datum:   14. 4. 2023

podpis z zigom

Prejšnji Uporaba zaščitne opreme policistov motoristov za vožnjo trikolesnikov Piaggio MP3 - obvestilo članstvu SPS
Naslednji Pravica do t. i. odklopa – obvestilo članstvu
Ugodnosti za naše člane

Članom Sindikata policistov Slovenije omogočamo številne popuste pri ponudnikih raznovrstnih dejavnosti.

Postani naš član!

Postani član