Splošne novice
Voščilo Sindikata policistov Slovenije ob 1. maju – prazniku dela

Voščilo Sindikata policistov Slovenije ob 1. maju – prazniku dela

Jutrišnji dan bo spet priložnost, da se spomnimo peščice odločnih in pogumnih delavcev, ki so zaradi težkih razmer dela in teptanja osnovnih človekovih pravic, ustavili delo in se odpravili na ulice ameriškega Chicaga. Spodbudili so množice nezadovoljnih delavcev, da so se jim pridružili v borbi za bolj varne in zdrave pogoje dela ter 8-urni delovnik. Od takrat 1. maj praznujemo kot mednarodni praznik dela v večini držav sveta.

Od takrat do danes se je svet popolnoma spremenil, z njim pa tudi odnos do tega praznika. Na eni strani je svet, kjer živimo v blagostanju in z zagotovljenimi svoboščinami kar omogoča (navidezno) lagodno in brezskrbno življenje. Praznik dela je za večino ljudi sinonim za načrtovanje druženja, zabav in potovanj. Na drugi strani je popolno nasprotje, kjer poleg osnovnih potrebščin za življenje primanjkuje tudi varnosti in pogojev za življenje. Tam je 1. maj oddaljeno upanje za uveljavitev osnovnih pravic za delo in življenje nasploh.

Ne glede na to, da živimo v urejenem svetu in da imamo z zakoni zagotovljene pravice, smo izpostavljeni okoliščinam, ki nas opozarjajo, da sedanji pogoji dela in pravice zaposlenih niso samoumevne. Tega se v Sindikatu policistov Slovenije dobro zavedamo.

Na protestnem shodu 7. decembra 2023 smo opozorili na nujno potrebo po korektnem socialnem dialogu in odpravi plačnih nesorazmerij v osnovnih plačah in prenovi plačnega sistema. Pred nami je pomembno obdobje pogajanj in prizadevanj, da bo odgovorno in zahtevno delo uslužbencev policije, IRSNZ in MNZ tudi ustrezno finančno ovrednoteno. V preteklem tednu smo opozorili na neustrezno opremo policistov prometnikov. V teh dneh izražamo odločno nasprotovanje prelaganju nalog pravosodnih policistov na pleča uslužbencev policije kar od vseh nas zahteva ustrezen odziv. Če bo potrebno, tudi zaostrovanje sindikalnih aktivnosti in dela.

Pred nami so negotovi časi in kot takšni zahtevajo organiziranost, pripadnost in solidarnost. Le z zavedanjem, da smo skupaj močnejši bomo lahko obranili naše dosedanje dosežke in se hkrati borili za boljše pogoje dela. S pravičnostjo, močjo in odločnostjo bo Sindikat policistov Slovenije nadaljeval svoje delo tudi v prihodnje. V tem duhu želimo, da tudi preživite prvomajske praznike, ne glede ali boste v službi ali v krogu vaših bližnjih.

S spoštovanjem!


Številka: 1958/PRED-63/2024/1                                                                                   Adil Huselja
Datum: 30. 4. 2024                                                                                                   predsednik SPS

Prejšnji PREDLOG PREDNOSTNEGA VRSTNEGA REDA PROSILCEV ZA LETO 2024 – ODGOVOR DELODAJALCA
Naslednji SPREMEMBA OBLIKE TISKANJA PLAČILNE LISTE ZA ZAPOSLENE NA MINISTRSTVU ZA NOTRANJE ZADEVE Z ORGANI V SESTAVI – IZPLAČILO PLAČE ZA APRIL 2024 – OBVESTILO
Ugodnosti za naše člane

Članom Sindikata policistov Slovenije omogočamo številne popuste pri ponudnikih raznovrstnih dejavnosti.

Postani naš član!

Postani član