Splošne novice
NEZAKONITO OVIRANJE USLUŽBENCA PRI ODPOVEDI DELOVNEGA RAZMERJA - POZIV DELODAJALCU

NEZAKONITO OVIRANJE USLUŽBENCA PRI ODPOVEDI DELOVNEGA RAZMERJA - POZIV DELODAJALCU

Spoštovane članice in člani SPS ter vsi zaposleni!


Obveščamo vas, da smo danes, 10. maja 2024, na vodstvo Policije in Ministrstvo za notranje zadeve naslovili urgentni poziv za nujno ureditev in odpravo zaznanih težav v zvezi z nezakonitim oviranjem uslužbenca pri odpovedi delovnega razmerja, ki vam ga prilagamo v nadaljevanju obvestila:

»V Sindikatu policistov Slovenije smo bili v aprilu 2024 v kontaktu s članico, ki je zaradi odhoda na boljše delovno mesto izven Policije, podala odpoved delovnega razmerja. Članica je redno odpoved delovnega razmerja odstopila delodajalcu sredi aprila 2024, kljub bolniškemu staležu, na katerem je že daljši čas.

V sindikatu smo bili seznanjeni, da je bila konkretna članica, konec aprila 2024, preko vodstva enote ustno obveščena, da delodajalec ne bo ugodil njeni pisni želji o prekinitvi delovnega razmerja, ker pred tem, zaradi bolniškega staleža, ni izkoristila oziroma nima možnosti koriščenja dodeljenega letnega dopusta iz leta 2023. Ker nam v sindikatu takšna praksa ni poznana in se nam zdi nesprejemljiva, smo se obrnili po pomoč na pogodbene odvetnike.

Naši pogodbeni odvetniki, ki so strokovnjaki za področje delovno-pravne zakonodaje so nam pritrdili, da je tovrstna praksa našega delodajalca oziroma kadrovske službe, neznana in nesprejemljiva, če ne celo nezakonita. Tako, kot je pravica do letnega dopusta pravica, ki se ji posameznik ne more odreči, je tudi pravica posameznika, da v predpisanem odpovednem roku prekine delovno razmerje, pravica, ki je delodajalec enostransko ne sme kršiti.

S tem pisanjem pozivamo delodajalca, da nam poda jasen odgovor v zvezi z našim pisanjem, saj želimo, da zaposleni, pa tudi mi v sindikatu, poznamo stališče, prakso in pravne predpise delodajalca, na katere se ti sklicujejo v tovrstnih primerih.

Hkrati bomo pozvali zaposlene, da v tovrstnih težavah kontaktirajo svojega regionalnega predstavnika, ki jim bo zagotovil brezplačno pravno pomoč pogodbenega odvetnika.


Vodstvo pozivamo, da naš poziv obravnava v skladu z določili Kolektivne pogodbe za policiste, saj se zadeva nanaša na pravice iz delovnega razmerja, saj bomo z vašim pisnim odzivom seznanili članstvo, da jim zagotovimo pravno varstvo v primeru podobnih kršitev.«


Obveščamo vas, da vas bomo o odgovoru vodstva na naš poziv obvestili.


Z odličnimi pozdravi.Sebastjan Korošec
generalni sekretar SPSŠtevilka: 3353/OB-5/2024/1
Datum : 10. 5. 2024

Prejšnji SPREMEMBA OBLIKE TISKANJA PLAČILNE LISTE ZA ZAPOSLENE NA MINISTRSTVU ZA NOTRANJE ZADEVE Z ORGANI V SESTAVI – IZPLAČILO PLAČE ZA APRIL 2024 – OBVESTILO
Ugodnosti za naše člane

Članom Sindikata policistov Slovenije omogočamo številne popuste pri ponudnikih raznovrstnih dejavnosti.

Postani naš član!

Postani član