Splošne novice
VELIKANSKI USPEH SPS - VLADA POTRDILA SPREMEMBE ZAKONA O DELOVNIH RAZMERIJ – OBVESTILO ČLANSTVU

Kot smo vas že obveščali dne 7. 1. 2022, smo v Sindikatu policistov Slovenije (SPS) v imenu 5.000 (pet tisoč) volivk in volivcev, v Državni zbor vložili predlog sprememb in dopolnitev Zakona o delovnih razmerjih (ZDR-1), s katerim bi delodajalcem omejili možnost samovoljnega izrekanja neutemeljenih opozoril pred odpovedjo delovnega razmerja in zlorabo tega delovnopravnega instituta ter uvedel možnost pravnega varstva zoper takšen ukrep.

Včeraj, dne 19. 10. 2023 je bila sprejeta novela Zakona o delovnih razmerjih, ki poleg novosti vsebuje tudi določbe, ki se nanašajo na pisno opozorilo pred odpovedjo. Predlagana novela zaposlenim v teh primerih omogoča izpodbijanje takega opozorila in predvideva obveznost delodajalca, da se v zvezi s tem opredeli.

Poleg tega novela zagotavlja boljše varstvo sindikalnih zaupnikov, ki so zaradi svojega dela pogostokrat in marsikje izpostavljeni. Nenazadnje smo to doživljali in doživeli tudi v policiji saj sta zaradi sindikalnega dela in (ironično) ravno pri zbiranju 5000 overjenih podpisov »ZA DELAVSKE PRAVICE«, ki smo jih potrebovali, da smo lahko v Državni zbor vložili predlog sprememb in dopolnitev Zakona o delovnih razmerjih, opozorilo pred odpovedjo prejela mag. Kristjan Mlekuš, takratni predsednik SPS in Adil Huselja, regionalni predstavnik SPS za GPU, IRSNZ in MNZ. Toda kljub temu smo z delom nadaljevali in v zakonsko določenem roku zbrali zadostno število glasov in jih oddali v Državni zbor.

S ponosom vam sporočamo, da smo s svojimi argumenti, protesti in bistvenim prispevkom SPS ter (pet tisoč) volivk in volivcev uspeli!

Včerajšnje sprejetje novele v delu, ki obravnava opozorilo pred odpovedjo je vnovična potrditev, da je SPS s pobudo, zbiranjem podpisov in vložitvijo predloga sprememb Zakona o delovnih razmerjih, odigral ključno vlogo. Omejitev samovoljnega izrekanja neutemeljenih opozoril pred odpovedjo delovnega razmerja ne bo veljala le za zaposlene v policiji, IRSNZ in MNZ, ampak za vse zaposlene tako v javnem sektorju kot gospodarstvu.

Predvsem pa nas dosežek veseli, da dosedanjemu načinu izrekanja opozoril ne bodo
izpostavljeni vsi naši mladi kolegi in kolegice, ki so se šele zaposlili in vsi, ki se še bodo zaposlili znotraj našega ministrstva.

V letošnjem letu obeležujemo 15 let obstoja Sindikata policistov Slovenije. Zato bo ta velikanski uspeh - sprejetje novele za nas ostalo zapisano z zlatimi črkami.

Policistke in policisti, kriminalistke in kriminalisti, vsi zaposleni v MNZ in IRSNZ,
gre za velik dosežek, ki smo ga dosegli z vašo podporo in smo zaradi tega lahko prav vsi upravičeno ponosni.

Za vašo pomoč in podporo se vam ponovno iskreno zahvaljujemo!

Lep pozdrav!

Adil Huselja
v.d. predsednik SPS

Datum: 20.10. 2023
Številka: 3353/OBC-66/2023/1

Prejšnji BOŽIČKOVA KARAVANA 2023 – ZBIRANJE PRIJAV - OBVESTILO ČLANSTVU SPS
Naslednji POHITITE S PRIJAVAMI NA BOŽIČKOVO KARAVANO 2023!
Ugodnosti za naše člane

Članom Sindikata policistov Slovenije omogočamo številne popuste pri ponudnikih raznovrstnih dejavnosti.

Postani naš član!

Postani član