Splošne novice
Zaključek izrednega študija na Višji policijski šoli in s tem povezane premestitve ter (ne)napredovanje v plačne razrede - obvestilo

Zaključek izrednega študija na Višji policijski šoli in s tem povezane premestitve ter (ne)napredovanje v plačne razrede - obvestilo

Spoštovane članice in člani SPS.

Obveščamo vas, da smo na vodstvo policije naslovili spodnjo pobudo, ki se nanaša na premeščanje policistov SR – NDM, po zaključku izrednega študija na Višji policijski šoli in s tem povezanimi premestitvami na delovna mesta na VI. stopnji, ki lahko vplivajo tudi na postopek (ne)napredovanja v plačne razrede.

»Spoštovani,

na Višji policijski šoli se trenutno, v obliki izrednega študija, (do)izobražuje tudi večje število policistov, ki so zaposleni na delovnem mestu policist SR – NDM, v V. tarifni skupini, ki bodo po končanem študiju pridobili izobrazbo na VI. stopnji.

Vsled navedenega nas zanima koliko je med njimi takih policistov, ki so v letu 2024 za leto 2023 pridobilo tako delovno oceno, da bodo ob predpostavki, da ostanejo na delovnem mestu v V. tarifni skupini, zbrali dovolj točk, da lahko s 1. 12. 2024 napredujejo v višji plačni razred (1 ali 2).

V kolikor dejansko obstajajo taki policisti bodo ob predpostavki, da bodo na delovna mesta v VI. tarifni skupini, za stalno, premeščeni pred 2. 12. 2024, izgubili možnost napredovanja v plačni razred v V. tarifni skupini, saj napredovanje v višji tarifni razred obenem pomeni prekinitev napredovalnega obdobja.

Sočasno predlagamo še, da se preveri tudi to ali je med temi zaposlenimi mogoče celo kdo, ki je na delovnem mestu v V. tarifni skupini že dosegel oziroma bo dosegel takšen plačani razred, da bi ob napredovanju na delovno mesto policista v VI. tarifni skupini, ob veljavni zakonodaji, celo kak plačni razred izgubil.

Že sedaj se namreč pojavljajo razmišljanja, pomisleki in vprašanja, če ni mogoče zaradi letošnjega napredovanja v plačne razrede bolje diplomiranje odložiti v leto 2025, ne glede na to, če bo za to potrebno plačati pogodbeno kazen, ki je predvidena s pogodbo o izobraževanju.

Na podlagi vsega napisanega zato pričakujemo, da bo premeščanje policistov po končanem študiju potekalo na takšen način, da ne bodo kakorkoli prikrajšani.

V kolikor potrebujete na to temo še kakršnakoli dodatna pojasnila oziroma so odprte morebiti še katere druge dileme smo se seveda pripravljeni udeležiti tudi ustreznega sestanka, in sicer z namenom, da se v okviru veljavne zakonodaje poiščejo ustrezne rešitve, za dobrobit zaposlenih.

Za vašo pravočasno aktivnost na tem področju in odgovor s posredovanjem željenih podatkov se vam že vnaprej zahvaljujemo«.


Takoj, po prejemu odgovora s strani vodstva policije, vas bomo tudi seznanili z njegovo vsebino.


S prijaznimi pozdravi.


Sebastjan Korošec
generalni sekretar SPS


Številka: 3643/OBC-42/2024/1
Datum : 20. 6. 2024

Prejšnji Sindikat policistov Slovenije imenoval stavkovni odbor – obvestilo
Naslednji Voščilo Sindikata policistov Slovenije ob Dnevu državnosti in Dnevu policije
Ugodnosti za naše člane

Članom Sindikata policistov Slovenije omogočamo številne popuste pri ponudnikih raznovrstnih dejavnosti.

Postani naš član!

Postani član