Splošne novice
SPREMEMBE ZAKONA O DELOVNIH RAZMERJIH - POJASNILO

SPREMEMBE ZAKONA O DELOVNIH RAZMERJIH - POJASNILO

Spoštovani,

V Sindikatu policistov Slovenije (SPS) smo v zadnjih dneh prejeli več vprašanj članic in članov, zaposlenih ter splošne javnosti o tem, kakšna je zaradi bližajočega prenehanja aktualnega sklica Državnega zbora, »usoda« Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o delovnih razmerjih (ZDR-1), katerega je v zakonodajno proceduro kot predlagatelj v imenu najmanj 5.000 volivk in volivcev vložil Sindikat policistov Slovenije. Zaradi velikega interesa javnosti, podajamo naslednje pojasnilo.

SPS je predlog novele ZDR-1, katerega namen je omogočiti večjo pravno varnost zaposlenih in onemogočiti zlorabo instituta opozorila pred redno odpovedjo delovnega razmerja, v parlamentarno proceduro vložil na podlagi Zakona o referendumu in ljudski iniciativi, vložil 7.1.2022. Trenutno je zakon v postopku druga branja (druga faza od treh pri sprejemu zakona v DZ).

SPS se je kljub temu, da smo preko 7.300 overjenih podpisov zbrali v pičlih treh tednih (do 5.11.2021), odločil, da bo predlog novele ZDR-1 vložil na zadnji dan poteka roka, ki ga je določil predsednik DZ.

Navedeno odločitev smo sprejeli izključno iz taktičnih razlogov, saj smo bili s strani vodstva MNZ »opozorjeni«, da bo »glasovalni stroj v DZ« gladko povozil in zavrnil naš predlog zakona že na pristojnem odboru (drugem branju), kjer je trenutna koalicija imela absolutno večino. V izogib temu, smo zakon vložili v DZ zadnji dan in si tako zagotovili, da zaradi določil Poslovnika DZ, novela ZDR-1 v nobenem primeru ne more priti v obravnavo v aktualnem sklicu DZ.

Navedeno pa ne pomeni, da so bili oddani overjeni podpisi brezpredmetni, saj bo predlog novele ZDR-1 nadaljeval zakonodajno pot v DZ, kljub prenehanju mandata aktualnega sklica. Poslovnik DZ namreč v 1. odstavku 154. člena določa, da »s prenehanjem mandatne dobe državnega zbora so končani vsi zakonodajni postopki in postopki za sprejem drugih aktov, ki so bili začeti v tej mandatni dobi, razen tistih, ki so bili začeti na predlog državnega sveta ali 5.000 volivcev«.

Predlog sprememb in dopolnitev ZDR-1, ki je bil s strani SPS vložen s podporo državljanov tako ni ugasnil, temveč bo eden od prvih zakonov, ki bo v obravnavi v novem sklicu parlamenta.

Glede na vložen trud pri pripravi zakona in celotni kompaniji, smo ravnali kar se da taktično in modro, saj bi sicer aktualna večina v DZ gladko povozili voljo ljudi, ki so prispevali svoj podpis za vložitev zakona.

Verjamemo, da razumete naše ravnanje. Veselimo se dejstva, da bo novela ZDR-1 ena od prvih točk dnevnega reda v novem sklicu DZ, pri čemer verjamemo, da bodo poslanke in poslanci spoštovali voljo ljudi, ki so prispevali svoj podpis!

Sporočamo Vam, da ste lahko brez skrbi, saj predlog sprememb ZDR-1 nadaljuje svojo zakonodajno pot.


S spoštovanjem,


mag. Kristjan Mlekuš
Predsednik SPSŠtevilka: 3278/OBC-22/2022/1
Datum: 26.4.2022

Prejšnji REFERENČNO OBDOBJE TER PRAVICE IN OBVEZNOSTI POVEZANE S TEM – OBVESTILO ZA ČLANSTVO
Naslednji POSLANICA SINDIKATA POLICISTOV OB 1. MAJU, PRAZNIKU DELA
Ugodnosti za naše člane

Članom Sindikata policistov Slovenije omogočamo številne popuste pri ponudnikih raznovrstnih dejavnosti.

>
>
Avtovleka Rustja Zoran s.p.
Avtomobilizem
EURO KLJUKE d.o.o.
Avtomobilizem
TERME SNOVIK - KAMNIK D.O.O.
Turizem
DINERS ERSTE CARD
Bančništvo
Športni center Relive
Šport in rekreacija
Generali zavarovalnica d.d
Zavarovalništvo
Zavas d.o.o.
Trgovina
Optični center
Lepota in zdravje
TAPETNIŠTVO IN AVTOTAPETNIŠTVO, Danijel Šljivić s.p.
Storitve
AVTODELI MARKOVIČ D.O.O.
Avtomobilizem
Postani naš član!

Postani član