(NUJNO) ZAMIK IZPLAČILNEGA – DODATNO NUJNO OBVESTILO

Datum objave: 20-05-2021

Spoštovane članice in člani Sindikata policistov Slovenije in ostali zaposleni!

Kot smo vas že obveščali 19.5.2021, je Vlada RS je sprejela sklep, s katerim je enostransko posegla v izplačilni dan in ga za uporabnike sistema MFeRAC sama zamaknila na 10 delovni dan v mesecu.

Tekom današnjega dne smo prejeli več klicev in sporočil članic in članov ter drugih zaposlenih v zvezi premika datumov bančnih obveznosti (izplačilni dan kreditov, trajnikov in drugih obveznosti).

S tem v zvezi vse članice in člane SPS ter ostale zaposlene obveščamo, da premik izplačilnega dne ni pogojen z datumom zapadlosti vaših obveznosti na banki. S hitenjem premika bančnih obveznosti v tem trenutku ni nobene nujne potrebe. Namreč 4.6.2021 bo izplačan regres, ki je namenjen premostitvi teh težav do 14.6.2021, ko bo izplačana plača za mesec maj 2021, skupaj z dodatki za maj in mesec april 2021. Zato vam svetujemo, da pred ureditvijo plačilnih dneh na matičnih bankah, počakate in se kasneje odločite za eno izmed možnosti. Izjema so seveda tisti, ki skupaj z izplačilom regresa ne bi imeli zadostnih sredstev na TRR v času med 4.6 in 14.6.2021. Zaradi izdaje sklepa vlade je nastal »psihološki problem« oz. vprašanje urejanja lastnih financ v bodoče.

Zaposleni imamo tako dve možnosti:

1. V kolikor lastne finančne obveznosti načrtujemo na način, da smo radi brez skrbi in takoj odmislimo denarna sredstva, ki smo jih dolžni poravnati po sistemu »takoj ko pride denar na račun poravnam obveznosti in ta denar odmislim«, se lahko odločimo za premik datuma poravnave obveznosti
  2. V kolikor upravljamo finančna sredstva tako, da vnaprej načrtujemo in upoštevamo sredstva, ki bodo na določen datum odvedena, ni nobene potrebe po premiku le tega.

Zato vas pozivamo, da pred odločitvijo premislite. Posamezne člani in članice so na bankah prejeli različne informacije glede stroškov premika datuma obveznosti, vendar podatki niso točni. Namreč, večina bank na podlagi obvestila delodajalca o premiku izplačilnega dne, ta premik opravi brezplačno, nekatere pa zaračunajo minimalne stroške.

Sindikat policistov Slovenije je v tesnem stiku s partnerskim Sindikatom bančništva Slovenije in tudi z njihovo pomočjo poskušamo urejati težave pri posameznih bankah. Zaradi tega predlagamo, da se za eno od zgoraj naštetih opcij odločite po tehtnem premisleku in ne »na vrat na nos«.

Hkrati vas obveščamo, da še ne razpolagamo z usodo Dogovora, ki bi prinesel višja povračila stroškov dela. Takoj ko prejmemo informacijo vas bomo nemudoma obvestili.

S spoštovanjem,

mag. Kristjan Mlekuš