Pridružite se nam:

ODZIV NA NEUTEMELJENE OČITKE POLICISTOM PMP OBREŽJE

Datum objave: 19-05-2021
V Sindikatu policistov Slovenije (SPS) podajamo odziv na neutemeljene očitke na račun policistk in policistov PMP Obrežje, ki so bili posredovani v medijih in javnosti zaradi daljših čakalnih vrst za tovorna vozila v ponedeljek 17.5.2021.

Sindikat policistov Slovenije že več let konstanto opozarja na kadrovsko podhranjenost policijskih enot, pri čemer so nekatere že na skrajnem robu zmogljivosti, ko ne morejo zagotoviti več niti celodnevne pokritosti terena s policijskimi patruljami in drugimi oblikami dela. Kadrovska problematika je posebej izrazita tudi na postajah mejne policije, pri čemer nekatere policijske enote uspejo zagotavljati le minimalno število policistov za izvajanje mejne kontrole.

Ravno zaradi tega ne moremo sprejemati očitkov posameznih avtoprevoznikov na račun policistk in policistov PMP Obrežje, ki je kadrovsko zasedena zgolj 68% (!!!), prav tako pa te očitke v SPS ocenjujemo kot nedopustne poskuse vplivanja na delo policistov!
Poudarjamo, da imamo policistke in policisti zaradi izvajanja ukrepov v zvezi epidemije COVID-19, naložene še dodatne naloge, ki naše delo na mejnih prehodih še dodatno obremenjujejo. Tako poleg svojih nalog in izvajanja policijskih pooblastil, na mejnih prehodih policistke in policisti dodatno izvajajo še vnose karantenskih odločb, njihovo vročanje, preklice le teh in podobno, kar terja veliko administrativnega dela in posledično pomeni podaljšanje časa postopkov na meji.

Posebej nas je zmotil nastop enega izmed avtoprevoznikov na komercialni televiziji POP TV, kjer je v oddaji 24ur zvečer delo policistk in policistov na mejnem prehodu Obrežje v slovenski javnosti poskušal prikazati kot neučinkovito, neorganizirano in nehumano ter netolerantno za poslovne potrebe in težave podjetnikov avtoprevoznikov.

V Sindikatu policistov Slovenije na takšne očitke ne bomo pristajali in jasno sporočamo, da je za policiste primarna naloga zagotavljanje varnosti ljudi!

Poudarjamo, da z izvajanjem mejne kontrole ne varujemo le varnosti prebivalk in prebivalcev Republike Slovenije, temveč celotnega Schengenskega prostora in EU. Ne bomo dovolili, da posamezni podjetniki z izvajanjem javnega linča, poskušajo vplivati na delo policistov pri izvajanju mejne kontrole. Nedopustno bi bilo, da bi na račun zasebnega poslovnega interesa enega ali več podjetnikov, povečali tveganje vnosa orožja, eksplozivnih sredstev, prepovedanih drog in drugih nevarnih snovi v Slovenijo in EU.
Tudi policistkam in policistom je v interesu, da so čakalne dobe na mejnih prehodih čim krajše in enostavne za potnike, vendar na račun tega ne bomo zanemarili naših zakonskih nalog in odgovornosti do ljudi.

Podatki o čakalnih dobah na mejnih prehodih so javno dostopne na spletnih straneh Policije, kot tudi na drugih portalih, zato menimo, da je v vsestranskem interesu, da tudi podjetniki – avtoprevozniki spremljajo dogajanje na mejnih prehodih in temu ustrezno prilagodijo svoj delovni čas in organizacijo dela.

Policistke in policisti lahko s takšnim obsegom kadra lahko naredimo kar lahko in se trudimo po najboljših močeh, da bi pot preko državne meje potekala čim bolj hitro in enostavno. Žal pa ni vse odvisno od nas samih!

Kristjan Mlekuš
Predsednik SPS 

Zadnje objavljeno

Arhiv vseh novic >>