POVABILO IN PROŠNJA ZA OBISK IN REGISTRACIJO E- PLATFORME NA TEMO ZDRAVJA ZAPOSLENIH - OBVESTILO ČLANSTVU SPS

Datum objave: 15-03-2021

Pozdravljeni,

obveščamo vas, da so na Univerzi na Primorskem (Fakulteti za vede o zdravju v sodelovanju z NIJZ znotraj nacionalnega projekta "Promocija aktivnosti za preprečevanje kostno-mišičnih obolenj in psihosocialnih tveganj pri delu" pripravili spletno orodje, katerega namen je krepitev zdravja zaposlenih. V sklopu naših predhodnih sodelovanj s Fakulteto za vede o zdravju Univerze na Primorskem »Promocija zdravja namenjena slovenskim policistom« in z namenom, da dosežemo čim širši krog delovno aktivnega prebivalstva v Sloveniji, vas vabimo k  preizkusu novega brezplačnega spletnega orodja PKMO: Promocija aktivnosti za preprečevanje kostno-mišičnih obolenj in psihosocialnih tveganj pri delu.

V priponki vam posredujemo kratka navodila za registracijo in prijavo v sistem. Orodje je izdelano na osnovi analiz pojavnosti najpogostejših KMO in duševnih stresnih motenj, povezanih z delom v Sloveniji med leti 2015 in 2019. Spletno orodje projekta PKMO je javno, brezplačno in do njega lahko dostopate na povezavi https://pkmo.si/ . Za uporabo spletnega orodja je potrebna registracija, registrirate se lahko kot delavec ali kot delodajalec.

V e-učbeniku spletnega orodja PKMO boste našli naslednje vsebine:

- podrobne opise problematike z delom povezanih KMO,

- ergonomske ukrepe na delovnem mestu,

- kineziološke ukrepe na delovnem mestu in v prostem času ter

- aktivnosti za obvladovanje psihosocialnih tveganj pri delu.

Posebnost PKMO spletnega orodja je vstopni ''Ugotovi in odpravi'' vprašalnik. Na podlagi podanih odgovorov delavec prejme individualizirano poročilo o njegovem tveganju za nastanek različnih poškodb in težav glede na starost, spol in tip dela, ki ga opravlja. Še več, poročilo glede na prepoznano tveganje in morebitne že obstoječe težave vključuje povezave do poglavij spletnega orodja, ki so za delavčeve težave v tistem trenutku najbolj priporočljiva. S tovrstnim, ciljanim usmerjanjem delavca do izobraževalnih vsebin, ki vključujejo ukrepe za preprečevanje kostno-mišičnih obolenj in psihosocialnih tveganj pri delu želimo doseči, da bo vsak posameznik prejel informacije, ki jih najbolj potrebuje. Hkrati lahko dostopate tudi do vseh ostalih vsebin spletnega orodja, ki so predstavljene v obliki e-učbenika.

Vabimo vas k uporabi spletnega orodja PKMO.

Verjamemo, da vam bo vsebina koristna in se vam v naprej zahvaljujemo za vašo odzivnost in sodelovanje!

Suzana Drašler

Predstavnica za odnose z javnostmi

PRILOGA:PKMO_NavodilaZaRegistracijoPrijavo.pdf