DELOVNA OBLEKA IN OPREMA KRIMINALISTOV SKP- OBVESTILO ČLANSTVU

Datum objave: 11-03-2021

Spoštovane članice in člani SPS ter vsi zaposleni v Policiji.

Obveščamo vas, da smo preko pooblaščenca na vodstvo policije naslovili pobudo, da se pristopi tudi k posodabljanju delovne obleke, ki jo pri svojem delu uporabljajo kriminalisti SKP.

Praviloma imajo kriminalisti SKP v svoji osebni zadolžitvi zelen kombinezon, letno in zimsko jakno (so tudi primeri, ko nimajo vsega naštetega) ter čevlje, gumijaste škornje in čelado. To je dejansko vsa delovna obleka in oprema, ki pa se uporablja tako pri -15 stopinjah Celzija kot tudi takrat, ko je temperatura zraka 35 stopinj Celzija in več. Težave pa so še toliko večje, kadar delo opravljajo v neugodnih vremenskih razmerah oziroma ogledi trajajo več dni zapored.

V pobudi smo opozorili še na dejstvo, da vsi kriminalisti SKP, ki opravljajo operativne naloge nimajo niti vsak svojega neprebojnega jopiča, kaj šele zaščitne srajčke, ki je nenazadnje tudi bolj primerna za opravljanje tovrstnih nalog.

Ustrezna delovna in zaščitna oprema sta nenazadnje tudi nujno potrebni za profesionalno in varno opravljanje nalog vseh zaposlenih, zaradi česar smo prepričani, da pri tej temi ne bi smelo biti zadržkov, niti ni drugih utemeljenih razlogov, da kriminalisti SKP, ki opravljajo operativno delo, glede tega ne bi v čim večji možni meri sledili standardom, ki so se v zadnjih letih uveljavili za uniformirane policiste.

S strani policije smo prejeli odgovor v katerem so zapisali »v drugi fazi bo potekala še uskladitev artiklov, ki jih pri svojem delu uporabljajo neuniformirani policisti, med drugim kriminalisti. V ta namen je bil že izveden postopek razvoja delovne obleke za pripadnike mobilnih kriminalističnih oddelkov, v letošnjem letu pa se predvideva še uskladitev oz. posodobitev artiklov delovne obleke skladno z določili Pravilnika o civilni službeni obleki, delovni obleki neuniformiranih policistov ter čiščenju oblek in nadomestilih. Izvedena posodobitev bo v nadaljevanju izhodišče za izvedbo postopkov javnih naročil.

Pravkar poteka tudi postopek javnega naročila dodatnih zaščitnih sredstev (zaščitnih majic in telovnikov). Prioritetno so bila omenjena zaščitna sredstva namenjena tistim policistom, ki opravljajo operativno delo policije in so ves čas, ne glede na dela, ki jih opravljajo, izpostavljeni nepričakovanim napadom. Zagotovo mednje sodijo tudi nekateri kriminalisti, ki so jim bila sredstva že dodeljena, ostalim pa bodo artikli iz zaloge v skladišču razdeljeni postopoma.

Na koncu so še dodali, da je bila naša pobuda posredovana pristojnim, ki pripravljajo zgoraj omenjene posodobitve artiklov, katere pri svojem delu uporabljajo neuniformirani policisti.«

S predmetno posodobitvijo delovne obleke in postopno razdelitvijo zaščitnih sredstev (majic in telovnikov) v osebno zadolžitev tudi ostalim kriminalistom SKP, se bodo nenazadnje izboljšal pogoji dela, kar seveda pripomore tudi k bolj varnemu opravljanju nalog. Poleg tega pa se s tem sledili še standardom, ki so se v zadnjih letih uveljavili za uniformirane policiste.

Številka:  3643/OBC-24/2021/1

Datum :  11. 3. 2021