PRAVNA POMOČ SPS - KO SE KRIVDA DELODAJALCA POSKUŠA "OBESITI" ZAPOSLENEMU!

Datum objave: 07-03-2021

Spoštovani!

Obveščamo vas, da smo prejeli sodbo Delovnega sodišča v Mariboru št. Pd 362/2018, ki se nanaša na tožbo delodajalca zoper policistko – članico SPS zaradi povzročene škode – izguba službenega fotoaparata.

Bistvo sodbe je, da se je "škodo" v višini 182,32 €, za katero krivdo po ugotovitvi sodišča nedvomno nosi delodajalec (Policija), skušalo "naprtiti" najšibkejšemu členu v verigi - zaposleni policistki! Ugotovitev sodišča je nedvoumna, da je za stanje kriv delodajalec in da za svoje napake in malomarnost, odgovornosti za škodo ne more naprtiti zaposlenemu po načelu "samo da je nekdo odgovoren"!

Absurd vsega pa je, da se z neutemeljenimi sodnimi postopki, ponovno dela škoda državnemu proračunu. Pri tem se nam utemeljeno postavlja vprašanje spoštovanja načela "ekonomičnosti in gospodarnosti" s strani države - namreč za tožbeni zahtevek v višini 182,32 €, mora država Sindikatu policistov Slovenije, ki je prevzel zaščito članice, plačati stroške v višini 894,50 € (!!!). Torej skoraj 5 kratnik vrednosti fotoaparata.

Sodba (pošiljamo vam jo v prilogi) sicer še ni pravnomočna, upamo lahko le, da bo glede na jasne in nedvoumne ugotovitve sodišča, Državno odvetništvo (vsaj tokrat) imelo toliko razuma, da se razmerje med "škodo" in stroški postopka, ne bo povzpelo na desetkratnik.

V Sindikatu policistu smo ponovno dokazali, da imamo eno izmed najboljših sistemov pravne pomoči v Sloveniji in da naši člani lahko vedno računajo na najvišjo stopnjo pravne zaščite! SPS tako ponovno dokazuje, da še kako velja, da je vodilni sindikat tako v Policiji in MNZ, kot v širšem javnem sektorju in sindikalnem delovanju v Sloveniji nasploh!

S spoštovanjem,

mag. Kristjan Mlekuš