Pridružite se nam:

POBUDA SPS – NOŠENJE IDENTIFIKACIJSKIH OZNAK NA UNIFORMI 

Datum objave: 14-01-2021

Spoštovani! 


Obveščamo vas, da smo danes, 14. januarja 2021 na delodajalca naslovili pobudo Sindikata policistov Slovenije v zvezi nošenja identifikacijskih oznak na uniformi.  V SPS predlagamo, da se zaradi trenutnih razmer, ki so nastopile po javni objavi plač uslužbencev policije izdajo usmeritve, da policisti do nadaljnjega zaradi lastne varnosti na uniformah nosijo izključno identifikacijske številke. Vsebina poziva SPS je v nadaljevanju obvestila:

 

Uredba o uniformi, položajnih oznakah in simbolih policije v prvem odstavku 26. člena (vrste oznak) določa:

 

»Identifikacijska oznaka z osebnim imenom ali številko je v obliki našitka. Je temnomodra z vezenim zlatorumenim napisom«.

 

V nadaljevanju pa ta ista uredba, in sicer v drugem odstavku, 46. člena (nošenje oznak), določa še:

 

»Policisti na desni strani zgornjih delov uniforme v višini napisa POLICIJA nosijo identifikacijsko oznako«.

 

Zaradi trenutnih razmer, ki so nastopile po javni objavi plač uslužbencev policije, zato predlagamo, da naj se izda usmeritve, da policisti na uniformi nosijo samo še identifikacijske številke oziroma interni akt na katerih delovnih mestih in pri katerih nalogah policistom identifikacijske oznake z imenom in priimkom policije ni treba nositi, pri tem pa naj se vključi vse operativne delavce policije.

 

O b r a z l o ž i t e v

 

Na družbenem oziroma socialnem omrežju Twitter je bila, po včerajšnjih protestih, ki so potekali v Ljubljani, namreč zaznana objava s fotografijo policista v uniformi, ki je nosil oznako s priimkom in imenom L. G. Na podlagi tega in s pomočjo objavljenega seznama s plačami uslužbencev policije je bilo nato ugotovljeno oziroma je bil identificiran kot L. G. zaposlen na območju PU Ljubljana, zraven pa je bila pripisana še njegova bruto plača za mesec december 2020, s podano pripombo »sitnica«

 

Glede na to, da je omenjeni policist neposredno vodil delo policistov povezano s protesti, pri čemer so policisti v določenih primerih zoper protestnike izvajali tudi represivne ukrepe, lahko kaj hitro zaradi tega postane tudi tarča in predmet za maščevanje. Zato je lahko samo vprašanje časa, kdaj bo nekomu od policistov zagorel avto ali hiša. Ne potrebuješ nekega dodatnega znanja, temveč zgolj v nadaljevanju še vtipkaš ime in priimek v spletni iskalnik in ugotoviš, da je konkretna oseba zaposlena na PP Ljubljana Center. Ko ima nekdo vse te podatke oziroma razpolaga z njimi, lahko na koncu delavnika enostavno takega policista počaka v bližini policijske postaje. To pa omogoča tudi, da vidi, v kateri avto se nato usede in nenazadnje tudi kam se bo odpeljal. Ob malo večji predrznosti pa z vožnjo lahko nadaljuje za samim policistom, in sicer vse do njegovega cilja, ki je po končanem delu praviloma naslov stalnega bivališča oziroma kraj kjer živi on in njegova družina. S tem pa se posledično izpostavi tudi vse družinske člane, ki tako lahko postanejo dodatne tarče.

 

Sicer se napisano sliši kot primer iz kriminalke, ki pa ga z gotovostjo ni mogoče ovreči oziroma izključiti, pa je opisan zgolj en sam možen primer.

 

Na podlagi napisanega zato pričakujemo, da bo naša pobuda takoj ustrezno obravnavana in nenazadnje tudi sprejeta. Policija kot organ pa bo v nadaljevanju podvzela vse možne ukrepe, ki jih lahko za zaščito slehernega policista na tem področju. Nenazadnje to omogoča že trenutno veljavna pozitivna zakonodaja, in sicer Uredba o uniformi, položajnih oznakah in simbolih policije, ki v tretjem odstavku, 46. člena določa »Generalni direktor policije v internem aktu določi, na katerih delovnih mestih ali pri katerih nalogah policistom identifikacijske oznake ni treba nositi«.

 

Zaradi navedenega predlagamo, da se pozove vse policiste, vključno s starešinami in drugimi zaposlenimi, da do nadaljnjega zaradi lastne varnosti na uniformah nosijo izključno identifikacijsko številko.

 

Vaš odgovor na našo pobudo pričakujemo v najkrajšem možnem času. Za vaš odgovor in realizacijo pobude pa se vam že vnaprej zahvaljujemo

 

Z vašim odgovorom bomo poleg članov seznanili tudi vse zaposlene v Policiji.

 

 

Z odličnimi pozdravi.

 

                                                                                              Sebastjan Korošec

                                                                                               generalni sekretar SPS

          

                                                                      

Številka:  3353/OBC-6/2021/1

 

Datum :  14. 1. 2021   


Zadnje objavljeno

Arhiv vseh novic >>