Pridružite se nam:

NOVOLETNA POSLANICA PREDSEDNIKA SPS

Datum objave: 31-12-2020

Spoštovane članice in člani SPS in vsi zaposleni v policiji, IRSNZ in MNZ!

 

 

Leto 2020 si bomo vsi zapomnili kot leto, ki so ga zaznamovali številni pretresi v družbi, ki so dodobra načeli način življenja, kot smo ga bili do sedaj navajeni. Slovenijo in cel svet je prizadela epidemija COVID-19. V večji meri pa je vplivala tudi na delo policistk in policistov, saj so na naša pleča preložili velik del nalog, vezanih na epidemijo, celo iz pristojnosti drugih organov.

 

Odgovorni so se lahko na lastne oči prepričali, da je Policija eden redkih sistemov v državi, ki funkcionira. In danes, čeprav ne javno, nam tudi priznavajo. Za to pa smo zaslužni mi vsi – policistke in policisti, kriminalistke in kriminalisti, strokovno tehnično osebje, inšpektorji IRSNZ in zaposleni na MNZ. Od čistilke do generalnega direktorja.

 

Začel bom pri koncu leta, ki se izteka!

 

Veliko vprašanj naslavljate name in moje sodelavce, ali se zaplet v zvezi izvršitve stavkovnega sporazuma iz leta 2018 rešuje. Seznanjamo vas, da pogovori o rešitvi potekajo, po naši oceni v pravi smeri in dokler je rešitev možna, želimo stremeti k cilju izboriti ustrezne pravice zaposlenih. Časa žal ni več veliko na voljo, a s sodelavci v SPS se cele dneve in dolgo v noč trudimo doseči optimalen dogovor za policiste in zaposlene. Zaradi epidemije in zdravstvene situacije, ki je človeštvo ne pomni zadnjih 100 let in omejitev, ki izhajajo iz zakonskih določb glede stavke policistov ter prepovedi, ki so vzpostavljeni zaradi epidemije, bi kakršnokoli zaostrovanje v tem trenutku pomenilo zgolj stavko na papirju, brez kakršnegakoli učinka. SPS pa ni sindikat besed, ampak dejanj. In po dejanjih bomo posegli takrat, ko druge možnosti ne bo več. Dokler pa možnost dogovora obstaja, ga bomo poskušali pripeljati do konca.

 

Kot sam opažam, se je tudi med nas policiste počasi in na tiho prikradla splošna družbena klima, ko je slovenski narod razdeljen kot še nikoli v zgodovini samostojne Slovenije. Niso več pomembni argumenti, niso več pomembni dosežki, temveč samo kdo je proti komu. Karkoli kot posamezniki ali institucija naredimo ni več pomembno, temveč se vse to v družbi ocenjuje le od kod in na kakšen način prihaja.

 

Tudi delo SPS je bilo v tem položaju. Odkrito povem, da sem takšnega in drugačnega etiketiranja zaradi svoje izpostavljenosti navajen in jih jemljem kot del funkcije, ki jo opravljam, a priznam, da me moti kratek spomin ljudi, ki vidijo samo tisto kar želijo, skladno s prej omenjeno razdvojenostjo. Očitno smo vsi skupaj pozabili, da smo imeli konflikt tako s prejšnjo, kot sedanjo vlado. In vedno z istim razlogom – zaščita policistov ter uresničitev obljubljenega. Pozabili smo, da je SPS moral sam izvesti opozorilno stavko 3. 2. 2020 - v času, ko se je glede analize »lomilo«. Pozabili smo na konflikt z aktualnim ministrom glede zaščitnih mask za policiste v prvih dneh nove vlade. Pozabili smo na javen protest SPS glede ministrovega nastopa v Državnem zboru RS. Pozabili smo na našega kolega motorista, ki je bil zaradi dvignjenega palca tarča diskreditacij. Tako jaz, kot SPS smo ga javno zaščitili, našo podporo policistu si je na družbenih omrežij (Facebook in Twitter) ogledalo skupaj skoraj milijon ljudi in nas podprlo. Vse to smo žal hitro pozabili.

 

A ravno zadnji navedeni dogodek je bil prelomnica, kjer smo aktualni vladi jasno pokazali in dokazali, da je naše vodilo zgolj in samo policist!

 

Ko so se stvari v zvezi epidemije v prvem valu pričele umirjati, se je vzpostavil tudi reden socialni dialog z vodstvom MNZ in Policije. Ves ta čas je bil korekten, upoštevane so bile številne pobude SPS in tudi uresničene. Med najpomembnejšimi bi izpostavil zlasti:

-      Ureditev problematike službenih stanovanj za najranljivejše skupine;

-      Odpravilo izključevanje dodatkov za nevarnost in posebne obremenitve;

-      Povečalo vpis v Višjo policijsko šolo in skoraj podvojilo število kandidatov;

-      Dvig izhodiščnega plačnega razreda za pomožne policiste iz 21 v 24 PR;

-      Preklicalo nerazumljive napotitve policistov iz Maribora in Murske Sobote v Koper;

-      Sprejelo dolgoletno pobudo SPS za uvedbo mandatov za vodstvena delovna mesta (vključeno v spremembe ZODPol);

-      Dvig izhodiščnega plačnega razreda kandidatov za policiste iz 18 v 21 PR kot določa ZSPJS (predlog vsebovan v spremembah ZODPol);

-      Priznavanje poklicnega standarda policistom, ki so poklic policista pridobili s prekvalifikacijo za V. stopnjo izobrazbe in imajo ustrezno izobrazbo (predlog vsebovan v predlogu sprememb ZODPol);

-      Izenačitev pomožnih policistov pri davčnih razbremenitvah s primerljivimi službami skozi spremembe Zakona o dohodnini;

-      Rešitev posamičnih individualnih primerov.

 

V primerih, ko rešitev ni bila možna, pa smo se poslužili pravnih sredstev. Tako smo vložili tri kolektivne tožbe (solidarnostna pomoč, dodatek za epidemijo za ves delovni čas, referenčna obdobja za 2010-2015), prav tako na sodišču izpodbijamo sklep vlade glede analize. Naši člani so s pomočjo sistema naše pravne pomoči doživeli številne uspehe na sodiščih tudi v individualnih primerih. Tudi zaposlenim, ki niso člani nikoli nismo obrnili hrbta, temveč pomagali po svojih najboljših močeh.

 

Seveda pa ostaja odprto vprašanje analize in vrednotenja delovnih mest policistov. Razloge, zakaj smo v SPS pristali na takšno rešitev v stavkovnem sporazumu 2018 smo jasno in nedvoumno že pojasnili v odgovoru na napoved stavke. A zavedati se je potrebno, da poti nazaj ni več in da je potrebno poiskati ustrezno rešitev. Pogovori o tem potekajo, po naši oceni gredo zaenkrat v pravi smeri, zavedamo pa se da nimamo nobenega zagotovila, da bomo skupni jezik z delodajalcem na koncu tudi našli. SPS se pogovarja dokler je dialog mogoč, ko pa bomo ocenili, da smo zašli v slepo ulico, se bomo zagotovo poslužili tudi ostrejših ukrepov. A ocenjujemo, da so pred nami ključni in prelomni dnevi in tedni, ko je »rožljanje z orožjem« lahko tudi pogubno. In takrat bomo izgubili ravno mi  - policistke in policisti. Dokler so pogoji za mirno rešitev spora, se bomo tega posluževali.

 

To žal nekatere izredno moti, a zelo odgovorno povem, da se lahko pogovarjamo z vsakomer, kot tudi da smo lahko z vsakomer v konfliktu.

 

Odkrito na tem mestu povem, da se od meseca maja dalje tako name in posamezne funkcionarje SPS izvajajo ogromni pritiski. Prejel sem nešteto klicev in se udeležil nešteto pogovorov, v katerih so me skušali prepričati, naj gre SPS na pot zaostrovanja retorike in ukrepov z vlado in da naj problematiziramo določene kadrovske in organizacijske poteze. A čisto vsi so dobili enak odgovor: ne jaz, ne SPS nismo naprodaj! SPS se ne da kupiti. SPS je sindikat in se v politične igrice in spletke ne bo pustil zvleči in je zavezan svojemu poslanstvu.

 

Posledično smo bili deležni vedno ostrejših diskreditacij, podtikanj, tudi groženj. Poseči smo morali celo po pravnih sredstvih, da zaščitimo dobre ime SPS.

 

Sindikat policistov Slovenije bo ostal načelen sindikat, ki se ne bo podrejal nobeni politični opciji ali sindikalnim centralam! Vlade se menjajo, policistke in policisti pa ostajamo! SPS bo vedno stal za policistom in bo naredil vse kar je v njegovi moči, da dosežemo naš temeljni in strateški cilj – ureditev statusa poklica policist.

 

Žal so v letu 2020 zaradi epidemije odpadle številne načrtovane aktivnost SPS. Trikrat smo morali odpovedati Kongres, zaradi omejitev smo projekt Varne vožnje lahko izpeljali le v omejenem obsegu, odpovedane so bile delavnice psihosocialne podpore, ustavljena je bila počitniška dejavnost. Marsikatera ideja je zaradi epidemije ostala neuresničena.

 

Verjamem, da bomo vsi skupaj v letu 2021 znali strniti vrste in pokazati enotnost ter prispevali svoj delež k umiritvi epidemije. In od odgovornih pričakujemo, da bodo delo, ki smo ga opravili v času epidemije, znali ceniti, ne le z besedami!   

 

Hvala za vaše zaupanje, konstantna rast število članic in članov nam sporoča, da smo na pravi poti, čeprav se o vseh vprašanjih nikoli ne bomo vsi strinjali. Vaše zaupanje in podpora vsem, ki se trudimo za naš SPS, nam veliko pomeni!

 

Spoštovane članice in člani ter vsi zaposleni v Policiji, IRSNZ in MNZ!

 

Za konec vam v svojem osebnem imenu in imenu Sindikata policistov Slovenije želim vso srečo v prihajajočem letu 2021, predvsem pa veliko zdravja in strpnosti. Tistim, ki boste praznike preživeli na delovnem mestu, pa želim, da vam minejo čim bolj mirno in predvsem varno! Nekateri ob koncu leta tudi zaključujete svojo poklicno pot v policiji, zato vam še posebej želim, da v zasluženem pokoju uživate vsak trenutek, ki je pred vami in upam da se čim večkrat tudi srečamo in obudimo spomine!

 

 

Ob tem pa vse pozivam k strpnosti in spoštovanju drug drugega, ne glede na to ali se z njim strinjamo ali ne. Ravno različnost vodi k napredku. Zato mi dovolite, da v napetem času, ki je pred (in med) nami, zaključim z rekom starogrškega filozofa Pitagore:

 

 

»Počutite se zadovoljni s tem, da delate dobro to, v kar verjamete

 in pustite drugim, da se pogovarjajo o vas, kakor želijo.«

(Pitagora)

 

 

Srečno 2021!

  Kristjan Mlekuš

 PREDSEDNIK SPSŠtevilka: 3278/OBC-97/2020/1

Datum :  31. 12. 2020

 

Zadnje objavljeno

Arhiv vseh novic >>