POGOVORI O RAZREŠEVANJU ODPRTIH VPRAŠANJ IZ STAVKOVNEGA SPORAZUMA -OBVESTILO ČLANSTVU

Datum objave: 23-11-2020

Spoštovani,

Na Sindikat policistov Slovenije se je obrnilo več članic in članov ter drugih zaposlenih, ki so nas seznanili, da med zaposlenimi krožijo informacije, da sta »obljubljena« plačna razreda iz Sporazuma o razreševanju stavkovnih zahtev (na podlagi analize delovnih mest PUO) »izgubljena« ter celo da je SPS sklenil nov dogovor, zaradi česar bodo policisti oškodovani. Obveščamo vas, da so takšne informacije lažne in zlonamerne ter da ničesar od navedenega ne drži!

Zaradi zavajajočih informacij, ki krožijo, vam podajamo naslednje pojasnilo.

Najprej moramo sami sebi naliti čistega vina, da je analizo od vsega začetka izigravala in prirejala prejšnja Vlada pod vodstvom g. Marjana Šarca in da smo trenutno v situaciji, ko nimamo niti neodvisne analize, niti podlage za izplačilo dodatka. Vendar smo v SPS kljub temu, uspeli zagotoviti izplačilo le tega za nadaljnjih nekaj mesecev za vse zaposlene (in ne samo za člane SPS), ko se pričakuje tudi ustrezna rešitev. Kakšna bo ta rešitev je v tem trenutku prezgodaj napovedovati, saj so pogovori šele v začetni fazi, prav tako v procesu pogajanj  veljajo pravila zaupnosti.

Dejstvo je, da je potrebno pričeti reševati nastali zaplet zaradi prirejene analize delovnih mest PUO. Žal sklicevanje na druge »neodvisne« analize ne bo pripeljalo do rešitve, saj bodo tako Vlada RS, kot drugi deležniki oporekali neodvisnosti in strokovnosti vsake od teh na enak način, kot sindikati oporekamo vladni. Tako imamo na eni strani stališče Vlade, da je svoje obveznosti izpolnila, na drugi pa sindikate, ki temu oporekamo. Edino, ki lahko preseka ta gordijski vozel nasprotnih stališč Vlade in sindikatov pa je sodišče.

Zaradi tega trenutno potekajo pogovori o načinu rešitve nastale situacije. Ravno danes 23.11.2020 je potekal uvodni neformalni pogovor sindikatov z vodjo Vladne pogajalske skupine, kjer smo prestavili svoja stališča. Pogovor ocenjujemo kot konstruktiven.

Vsako načrtno rušenje teh pogovorov in poskusi diskreditacije škodijo pogajalskemu procesu  in pomenijo nevarnost za propad vseh dosedanjih vloženih naporov. Širjenje napačnih informacij in poskusi diskreditacije so enostavno in idealno orodje za prikrivanje lastnih napak, vendar hkrati lahko vodijo v nepopravljive posledice. Ravno zaradi tega je najbrž časovnica plasiranja takšnih dezinformacij skrbno izbrana in lansirana med zaposlene ravno po današnjem uvodnem sestanku.

Na vse članice in člane apeliramo, da ne nasedajo lažnim informacijam o »izgubi« dveh plačnih razredov, ki so več kot očitno plasirane z namenom rušenja naporov sindikata, da se v dobrobit zaposlenih najde ustrezna rešitev.

SPS nikoli ni bil in nikoli ne bo podlegel političnim pritiskom, ki skušajo izrabljati naše delo in ime za medsebojna politična obračunavanja. Četudi moramo včasih prenašati takšne nizke udarce, tem pritiskom ne bomo podlegli. Paktiranje s politiko je v preteklosti policistom samo ožilo in jemalo pravice, od izgube beneficiranega staža do znižanja potnih stroškov.

Sindikat policistov Slovenije se ukvarja in se bo ukvarjal s svojim delom in aktivnostmi in se ne bo spuščal na nivo komunikacije »otroškega vrtca« ter kazanja s prstom na vse ostale.

S spoštovanjem,

mag. Kristjan Mlekuš