Pridružite se nam:

OBVESTILO O NADALJEVANJU PROJEKTA " VARNA VOŽNJA" - OBVESTILO ČLANSTVU

Datum objave: 23-09-2020

Spoštovane članice in člani SPS,

 

obveščamo vas, da bomo ponovno pričeli z izvedbo tečajev varne vožnje v centru Varne vožnje na Vranskem, ki jih Sindikat policistov Slovenije izvaja v sklopu projekta »Cesta je naše delovno mesto«. Začetni in nadaljevalni tečaj varne vožnje je bil zaradi pojava epidemije Covid – 19 v mesecu marcu odpovedan, o odpovedi tečaja smo vas seznanili z obvestilom dne 16. 3. 2020.

 

Sindikat policistov Slovenije v sodelovanju s Policijo od 1. 2. 2018 izvaja poseben skupni projekt na področju pridobivanja strokovnih kompetenc policistov za varno delo z delovnim imenom »Cesta je naše delovno mesto«. Gre za obširen projekt, ki ga je vodstvo policije podprlo kot aktivnost sindikata, ki je v obojestranskem interesu, in na takšen način podprlo prizadevanja sindikata za dvig usposobljenosti policistov in dvig ravni varnosti pri delu. SPS je s Policijo sklenil poseben dogovor o izrabi sindikalnih ur za izvedbo projekta oz. usposabljanja. Na podlagi posebej sklenjene pogodbe o sodelovanju pri projektu med Policijo in SPS, se bo udeležba na tečaju štela kot usposabljanje po programu »Varna vožnja osebnih avtomobilov Policije«!

 

1.      Predstavitev projekta

Sindikat policistov Slovenije (SPS) bo v partnerskem sodelovanju s Policijo v letu 2020 organiziral usposabljanje članov SPS za pridobivanje veščin varne vožnje in sicer

-      brezplačni enodnevni intenziven tečaj za voznike motornih vozil (B kategorija) in

-      brezplačni enodnevni nadaljevalni tečaj za voznike motornih vozil (B kategorija) v Centru Varne Vožnje AMZS (CVV) na Vranskem.

Program za posameznega udeleženca traja od 8:00 do 15:30 ure, vsebina pa smiselno, zanimivo in razumljivo vodi udeleženca skozi različne stopnje zahtevnosti vadbe tehnik varne vožnje. Devetdeset minutnemu teoretičnemu uvodu sledi 6 pedagoških ur intenzivne praktične vadbe na poligonu. Spretnosti, ki bi jih policisti – člani SPS pridobili pri teoretičnem in praktičnem usposabljanju so zlasti:

 1. Enodnevni intenzivni (začetni) tečaj za voznike motornih vozil (B kategorija)

a)    Teoretični del:

-      vozno-fizikalne osnove,

-      pnevmatike,

-      Kammov krog

-      zavorna tehnika,

-      možne reakcije vozila pri vožnji skozi ovinek,

-      vzroki, ki povzročajo zanašanje vozila,

-      pasivna in aktivna varnost v vozilu

 

b)    Praktični del:

-      prikaz in nastavitev pravilnega sedežnega položaja,

-      zaviranje v kritični situaciji na različnih podlagah,

-      izogibanje oviram na drsni podlagi,

-      pravilna izpeljava ovinkov,

-      ukrepi pri zanašanju vozila (prekrmarjenje vozila).

 1. Enodnevni nadaljevalni tečaj za voznike motornih vozil (B kategorija) v Centru Varne Vožnje (CVV) na Vranskem.  Program za posameznega udeleženca traja od 8:00 do 15:30 ure, vsebina pa smiselno, zanimivo in razumljivo vodi udeleženca skozi različne stopnje zahtevnosti vadbe tehnik varne vožnje. Devetdeset minutnemu teoretičnemu uvodu sledi 6 pedagoških ur intenzivne praktične vadbe na poligonu. Spretnosti, ki bi jih policisti – člani SPS pridobili pri teoretičnem in praktičnem usposabljanju so zlasti:

  Teoretični del: 

-      osnove varnosti pri preprečevanju nevarnosti,

-      pnevmatike in njihov vpliv na varno vožnjo,

-      podkrmarjenje in prekrmarjenje vozila in vloga ESC,

-      načini zaviranja in delovanje ABS in ESC,

-      vpliv hitrosti na reakcijski čas in na pot ustavljanja.

Praktični del:

-          vaje zaviranja v sili na različnih podlagah ob različnih hitrostih vožnje,

-          vaje zanašanja vozila in umikanja oviram,

-          podkrmarjenje in prekrmarjenje vozila - zaviranje v ovinku pri različnih hitrostih,

-          vaje umikanja oviri z zaviranjem ob menjavi pasov in pri različnih hitrostih,

-          vaje pravilne ocene varnostne razdalje pri različnih hitrostih.

Predhodna udeležba na enodnevnem intenzivnem tečaju, ki ga udeleženec opravi v Centru varne vožnje AMZS na Vranskem, je pogoj za udeležbo na nadaljevalnem tečaju.

 

Vaje v praktičnem delu usposabljanja začetnega in nadaljevalnega tečaja se izvajajo na mokri in spolzki podlagi, kar na varen, nazoren in učinkovit način ponazori situacije, ki se pogosto pripetijo tudi v vsakdanjem prometu. Dodane so posebne vodne ovire, ki na zelo realističen način prikažejo različne prometne situacije, pri katerih je še posebej pomembno, da znajo vozniki nastalo vozno situacijo predvideti in v njej pravilno ukrepati.

 

Policisti bodo z brezplačno udeležbo na tečaju varne vožnje v centru AMZS na Vranskem pridobili ustrezne veščine, ki bi pripomogle k varnejši udeležbi policistov v cestnem prometu in s tem bomo dvignili raven usposobljenosti za delo na terenu. Dejstvo je namreč, da smo policisti zaradi svojega dela nenehno s službenimi vozili udeleženi v cestnem prometu, zaradi uporabe vozil s prednostjo in spremstvom pa je naša varnost toliko bolj ogrožena. V cestnem prometu smo udeleženi v vseh vremenskih razmerah in ob vseh delih dneva (podnevi, ponoči), zato smo v SPS ocenili, da bi udeležba na tovrstnem brezplačnem usposabljanju bistveno prispevala k dvigu usposobljenosti policistov za varno delo.

 

2.      ŠTEVILO PROSTIH MEST

Sindikat policistov Slovenije bo do konca leta 2020 organiziral brezplačno udeležbo tečajev varne vožnje (začetni in nadaljevalni) za 96 policistov – članov sindikata. Posamezno usposabljanje poteka v skupinah po 8 udeležencev (policistov), ki bodo razdeljeni v skupine in razporejeni v termine. Število mest bo za obe vrsti tečaja proporcionalno razdeljeno glede na število članov v posamezni policijski upravi.

Zaradi dejstva, da je Policija podprla projekt, bo vsakemu policistu – članu SPS - za čas udeležbe na usposabljanju pripadalo 12 ur delovne obveze, ki jo bomo določili s posebnimi sklepi za vsako usposabljanje posebej.

Na usposabljanju je tudi zagotovljeno organizirano brezplačno kosilo za udeležence.

Vsak udeleženec s strani AMZS prejme tudi potrdilo o udeležbi na usposabljanju.

Udeležba na tečaju je zagotovljena s službenimi vozili policije, ki jih bodo zagotovile posamezne PU v koordinaciji z regionalnimi predstavniki SPS.

 

3.      Časovni okvir usposabljanj in število udeležencev

 

Brezplačne tečaje varne vožnje bomo izvajali v jesenskem delu v mesecu oktobru in novembru 2020, v skupinah 8 policistov na posamezni termin usposabljanja.

 

Termini usposabljanj so naslednji:

 

INTENZIVNI TEČAJ:

 

OKTOBER:

 •  5. 10. 2020  ob 8h
 • 12. 10 .2020 ob 8h
 • 14. 10. 2020 ob 8h
 • 19. 10 .2020 ob 8h
 • 26. 10. 2020 ob 8h

 

NOVEMBER:

 • 17. 11. 2020 ob 8h
 • 18. 11 .2020 ob 8h
 • 23. 11. 2020 ob 8h

           

 

 

NADALJEVALNI TEČAJ:

 

 •  6. 10. 2020 ob 8h
 • 13. 10. 2020 ob 8h
 • 20. 10. 2020 ob 8h
 • 27. 10. 2020 ob 8h

           

 

Z udeležbo na razpisanih terminih, bodo upoštevane prijave članov, katere so preko regionalnih predstavnikov bile zbrane v začetku leta 2020.

 

 

Za vsa dodatna pojasnila ali informacije se lahko obrnete na Lien Ličen, telefonska številka 051 280 115.

 

 

S spoštovanjem,

 

SINDIKAT POLICISTOV SLOVENIJE

 

Zadnje objavljeno

Arhiv vseh novic >>