SPS DOSEGEL PRVI POMEMBEN USPEH PRI UREDITVI STATUSA IN POŠTENEGA PLAČILA POMOŽNIH POLICISTOV

Datum objave: 18-08-2020

Spoštovane članice in člani SPS iz pomožne policije!

Leto in pol intenzivnega ukvarjanja Sindikata policistov Slovenije (SPS) z varstvom pravic tudi naših pomožnih policistov je očitno obrodilo prve sadove. Vlada Republike Slovenije je namreč 5. 8. 2020 v postopek posredovala predlog spremembe Uredbe o pomožni policiji (EVA 2020-1711-0034).

Sicer še nismo dosegli vsega, kar smo si na tem področju zadali kot cilj, a menimo, da je predlagana sprememba Uredbe o pomožni policiji pomemben korak naprej.

Če se spomnimo, v času prejšnje vlade kljub številnim naporom in tudi obljubam in številnim argumentom nismo uspeli urejanja pravic pomožnih policistov premakniti na boljše niti za milimeter, saj razen prijaznih nasmeškov ob hkratni popolni ignoranci bivšega ministra, ni bilo nikakršnega posluha za ureditev sramotnega položaja pomožnih policistov.

Predvidena sprememba  Uredbe o pomožni policiji tako predvideva, da se osnova za vsa izplačila pomožnim policistom iz sedanjega 21. plačnega razreda, dvignejo na 24. plačni razred, s čemer se jih izenači z izhodiščnim plačnim razredom policista III. Obračun po novem – višjem plačnem razredom se po predlagani spremembi predvideva od 1. 10. 2020 dalje.

Upamo, da je to prvi korak k popolni in pošteni ureditvi statusa pomožnih policistov, za kar se v Sindikatu policistov intenzivno zavzemamo že dve leti. Vsekakor bomo s predstavljanjem argumentov pristojnim za celovito ureditev poštenega statusa pomožnih policistov in za korektno plačevanje tudi njihovega dela v posebnih pogojih in v nevarnosti nadaljevali, predvsem v smeri ureditve plačila dodatkov za delo v manj ugodnem delovnem času (nočne, nedeljske, prazniki) in delo v nevarnih pogojih.

V povezavi je predlog  sprememb Uredbe o pomožni policiji  (čl. 16 in 17 Uredbe…).

Od Vlade RS pričakujemo, da spremembo uredbe obravnava in sprejme v čim krajšem času, tako da bo lahko dejansko stopila v veljavo s 1. 10. 2020.

Datum: 18. 8. 2020

Kristjan Mlekuš