PODPORA SINDIKALNI SVOBODI V SLOVENSKI VOJSKI IN JAVNA OBOSODBA PREGONA SINDIKALNEGA ZAUPNIKA

Datum objave: 29-07-2019

V Sindikatu policistov Slovenije smo se seznanili z uvedbo disciplinskega postopka zoper predsednika SVS. V SPS ostro obsojamo takšno ravnanje vodstva Slovenske vojske in Ministrstva za obrambo, saj po našem prepričanju gre v navedenem primeru za politično motiviran pregon zoper sindikalno svobodo, ki je zagotovljena z Ustavo Republike Slovenije in številnimi mednarodnimi akti, katere je ratificirala Republika Slovenije.

Še več, menimo da gre za poskus utišanja sindikata, ki aktivno brani interese in pravice svojih članov, kar pomeni grobo teptanje temeljnih demokratičnih vrednot, tako svobode sindikalnega delovanja kot svobode izražanja.

Aktualna politika očitno želi s takšnimi napadi na sindikalne predstavnike »disciplinirati« neposlušne sindikate in tiste, ki opozarjajo na nepravilnosti in zlorabe politične moči na škodo zaposlenih. V SPS smo mnenja, da takšna politika ne sodi le v neke druge (pretekle in polpretekle) čase, ampak jo je potrebno aktivno obsoditi, saj ruši temelje demokracije in delavskih pravic in mora biti znak za alarm celotne slovenske in evropske sindikalne skupnosti.

Sklep Generalštaba SV o uvedbi disciplinskega postopka 100-220/2019-3 z dne 10.7.2019 ne zdrži resne pravne presoje in pomeni grob in nezakonit poseg v svobodo sindikalnega delovanja. Očitno pa želijo delodajalci s takšno prakso disciplinirati sindikate (in posledično zaposlene) z namenom ohranjanja svojih položajev z nastavljanjem »poslušnih sindikalistov«. Pri uresničevanju svojih namenov pa so pripravljeni poteptati vladavino prava in svobodo govora, ki smo jo težko priborili.  Tega ne smemo in ne bomo dovolili, saj ko prevlada moč argumenta nad argumentom moči, ostane prostor le še za avtokracijo! In iz citiranega sklepa o uvedbi disciplinskega postopka izhaja ravno namera zagotoviti si poslušne sindikaliste, ki delujejo izključno po volji delodajalca.

Kolegu Gvidu Novaku delodajalec očita celo »prekoračitev pooblastil« sindikalnega delovanja, kar je popoln absurd. Delodajalec se mora namreč zavedati, da predsednik reprezentativnega sindikata ni njegov podrejeni, ki bo slepo izvrševal povelja in ukaze, ampak ima mandat zaposlenih opozarjanja na kršitve pravic in interesov zaposlenih. Po drugi strani pa politiki in delodajalci tolerirajo ali celo sami izvajajo ravnanja, ki resnično škodijo varnostnim in obrambnim strukturam ter njihovim zaposlenim, pa za to niso sposobni prevzeti odgovornosti.

Kolega Gvido Novak, predsednik Sindikata vojakov, v Sindikatu policistov Slovenije ti izražamo vso podporo pri obrambi svojih pravic v disciplinskem postopku ter hkrati najostreje obsojamo napad vodstva GŠ SV in MORS na sindikalno svobodo. Žal smo realisti in prepričani, da bo disciplinska komisija samo izvršila že dano povelje. Zato pa javno pozivamo odgovorne, da bodo ob sodni razveljavitvi njihove odločitve, sposobni toliko morale in integritete, na katero se radi sklicujejo, in osebno prevzeli odgovornost ter se poslovili s svojih položajev.

Martin Niemöller je glede dogajanja v Nemčiji v 30 letih prejšnjega stoletja dejal, »Najprej so prišli po sindikaliste……«. Očitno pa je ta njegova misel danes v Sloveniji na žalost še kako aktualna!

S sindikalnimi pozdravi!

mag. Kristjan Mlekuš