PRAVICA DO IZREDNEGA DOPUSTA ZARADI SPREMLJANJA PRVOŠOLCA V ŠOLO NA PRVI ŠOLSKI DAN – OBVESTILO

Datum objave: 14-06-2019

Spoštovani.

Obveščamo vas, da smo v Sindikatu policistov Slovenije seznanjeni s sodbo Vrhovnega sodišča VIII Ips 35/2018, ter mnenjem Ministrstva za javno upravo, ki razlagata, da je spremljanje prvošolca v šolo na prvi šolski dan neodložljiv opravek, saj gre v skladu z razlago sodišča: »za enkraten, neodložljiv dogodek, pri katerem se od staršev družbeno pričakuje, da ta dan v šoli preživijo s svojim prvošolcem

Zaradi navedenega vas seznanjamo, da ste na podlagi 3. alineje, prvega odstavka, 41. člena Zakon o delavcih v državnih organih (ZDDO), upravičeni do odsotnosti z dela s pravico do nadomestila plače (izredni dopust), in sicer zaradi spremljanja prvošolca v šolo na prvi šolski dan, ki bo letos v ponedeljek 2. 9. 2019.

Na podlagi citirane zakonske določbe je delavec lahko odsoten z dela s pravico do nadomestila plače en dan, in sicer zaradi drugih neodložljivih opravkov.

Predlagamo vam, da preko svojega predstojnika čim prej vložite zahtevo za uveljavljanje vaše pravice do izrednega dopusta, vsekakor pa pred začetkom novega šolskega leta, in sicer je najbolje, da to storite vsaj 30 dni prej. Pri tem pa ne pozabite priložiti kopije potrdila o vpisu oziroma obvestila o sprejemu otroka v 1. razred.