SINDIKAT POLICISTOV IMENOVAL STAVKOVNI ODBOR

Datum objave: 16-04-2019

Spoštovane članice in člani SPS,

obveščamo Vas, da je Svet SPS na današnji seji 16. aprila 2019 imenoval stavkovni odbor zaradi zaostrovanja sindikalnih aktivnosti in sicer iz razloga izigravanja ter očitnega izogibanja uresničevanja zavez s strani Vlade Republike Slovenije, ki jih je prevzela s podpisom Sporazuma o razreševanju stavkovnih zahtev (Uradni list št. 3/2019) dne 27.12.2019.

Vlada in Ministrstvo za notranje zadeve s svojimi dejanji več kot očitno izkazujeta zavestno namero izogibanja prevzema obveznosti, ki sta jih prevzela s podpisom sporazuma. Dodatni dokaz glede tega je tudi dejstvo, da Vlada in MNZ nista sposobni odgovoriti na zahtevo SPS po dopolnitvi odgovora Vlade glede sredstev za povečan obseg dela ter skupen poziv SPS in PSS glede izvrševanja sporazuma skoraj dva tedna! Kaplja čez rob pa so nedvomno  javno izrečene (milo rečeno) škandalozne izjave ministra za notranje zadeve, ki je javno že napovedal rezultate revizije, ki se sploh še ni začela in vse z namenom prikrivanja lastnih napak MNZ.

V SPS ocenjujemo, da Vlada in MNZ že kršita Sporazum o razreševanju stavkovnih zahtev, zato smo dolžni sprejeti vse ukrepe, da zagotovimo pravilno izvajanje sporazuma ter preprečimo ponovne enostranske posege ali razlage s strani Vlade in MNZ.

Socialni dialog z MNZ je na najnižji možni točki v zgodovini. Vodstvo MNZ več kot očitno ne razume, da je socialni dialog nujen in potreben, saj je odgovorno za zagotavljanje varnosti prebivalk in prebivalcev  tako Republike Slovenije, kot Schengenskega območja. Prav tako to isto vodstvo očitno ne razume, da podpisan sporazum ni oblastni akt države, ki si ga lahko razlagajo sami, temveč da gre za dogovor s socialnimi partnerji!

V SPS vnaprej zavračamo pričakovane očitke Vlade in vodstva MNZ, da gre za »izsiljevanje« sindikata! Policisti smo v vsakem trenutku dolžni zagotavljati zakonitost, zato to utemeljeno enako pričakujemo tudi od Vlade Republike Slovenije in Ministrstva za notranje zadeve. Zahtevati izvrševanje podpisanega dogovora ni izsiljevanje, kot ga poskušajo z všečnimi besedami prikazati politiki, temveč gre zgolj za zagotavljanje zakonitosti, za katero je v prvi vrsti odgovorna Vlada Republike Slovenije. V kolikor sama ne zagotavlja zakonitosti in izvrševanja prevzetih obveznosti, s kakšno moralno odgovornostjo lahko posledično to zahteva bodisi od svojih institucij, zaposlenih ali celo drugih držav?

V SPS vas bomo o sprejeti odločitvi glede posameznih nadaljnjih ukrepov ažurno obveščali!

S spoštovanjem,

Mag. Kristjan Mlekuš