Pridružite se nam:

PROMOCIJA ZDRAVJA NAMENJENA SLOVENSKIM POLICISTOM - VABILO K SODELOVANJU

Datum objave: 12-04-2019

Spoštovane članice in člani.

Delo policista je, kot sami najbolj veste, raznoliko, pogosto naporno, stresno in nevarno. Izpostavljeni smo različnim dejavnikom zdravstvenega tveganja, kot so dolgotrajno sedenje ter izmensko in nočno delo. Posledično smo lahko bolj dovzetni za določene težave, denimo bolečine v hrbtu, utrujenost, nespečnost, upad delovne učinkovitosti ipd.

Ker je vaše zdravje na prvem mestu, vas vabimo k sodelovanju v skupni projekt »Promocija zdravja namenjena slovenskim policistom« pri katerem sodelujeta Sindikat policistov Slovenije in Fakulteta za vede o zdravju (Univerza na Primorskem).

Se sprašujete, kaj sodelovanje v projektu pomeni za vas? Česa boste deležni, kaj boste morali narediti in nenazadnje, kakšne koristi boste imeli od tega?

Aktivnosti, vključujejo:

1.       Izpolnjevanje spletnega vprašalnika, na osnovi katerega boste dobili individualizirano poročilo o izbranih dejavnikih tveganja za zdravje in usmeritvah za preventivno ukrepanje (vidik gibalne aktivnosti, sedentarnosti, spanja, prehrane in psihosocialni vidik).

Z zbranimi podatki čim večjega števila policistov želimo dobiti jasnejšo predstavo o stanju na področju poklicnih tveganj za zdravje slovenskih policistov in s tem podlago za sistemsko preventivno ukrepanje v prihodnje. Prav zato je pomembno, da si vzamete čas in vprašalnik natančno in premišljeno izpolnite ter da v celoti izpolnite vse tri ankete.

2.       Priprava strokovnih člankov, ki jih boste prejemali po e-pošti, prvi vam je bil že poslan, ostali sledijo v mesecu aprilu 2019.

3.       Sodelovanje na delavnicah, kjer se bomo tako teoretično kot praktično osredotočili na spodbujanje gibalne aktivnosti in zmanjšanje sedentarnosti, pomen ergonomsko urejenega delovnega okolja, pomen zdrave in uravnotežene prehrane, izzive izmenskega in nočnega dela, soočanje s post-travmatskim stresom.

4.       Sodelovanje pri objektivnih meritvah z zdravjem povezanih vidikov: objektivno vrednotenje sedentarnosti, gibalne aktivnosti in spanca, objektivno vrednotenje presnovnih/fizioloških kazalnikov zdravja.

 

Za ta projekt so bila pridobljena nepovratna denarna sredstva, zaradi pogojev razpisa se bosta 3. in 4. aktivnost izvajali regijsko - v primorski regiji, na območju PU Koper in PU Nova Gorica.

 

O aktivnostih vas bomo sproti obveščali in vas že sedaj vabimo, da se odzovete vabilom za sodelovanju v anketi ter pri ostalih aktivnostih, o katerih boste sproti obveščeni. S tem nam boste omogočili pridobitev določenih izsledkov, ki jih bomo uporabili tudi izven tega projekta za predstavitev zahtevnosti in oteževalnih pogojev dela zaposlenih v Policiji in MNZ, kar ustvarja težje in specifične delovne pogoje, ki se razlikujejo od večine javnih uslužbencev. S temi aktivnostmi dopolnjujemo že sistemske ukrepe s strani delodajalca kot tudi naše dosedanje aktivnosti na psihosocialnem področju. Obenem je sodelovanje v navedenem projektu s Fakulteto za zdravje Univerze na Primorskem potrditev našega strokovnega dela ter obenem tudi priložnost za nadaljnje projekte, ki so usmerjeni v varovanje zdravja in varnosti zaposlenih.

Dodana vrednost projekta je, da lahko rezultati, pridobljeni v projektu (analiza anonimiziranih podatkov), pomembno pripomorejo k urejanju statusa poklica policista. Pridružite se nam, da vsi skupaj naredimo korak naprej za naše zdravje in boljše počutje na delovnem mestu ter da vsi skupaj pripomoremo k boljšemu statusu našega poklica. Vsi skupaj smo močnejši, zato je sodelovanje v tem projektu v čim večjem številu zelo pomembno. Stopimo skupaj za boljši jutri slovenskega policista!

Za več informacij vam je  na voljo tudi ga.Tanja Majcen (Sindikat policistov Slovenije) na telefonski številki 051 280 116.

 

Za vašo odzivnost in sodelovanje se vam vnaprej zahvaljujemo!

 

 Vaš Sindikat policistov Slovenije

Zadnje objavljeno

Arhiv vseh novic >>