POSTOPEK BREZPLAČNEGA PRAVNEGA NASVETA IN BREZPLAČNE PRAVNE POMOČI - OBVESTILO ZA ČLANSTVO

Datum objave: 20-02-2019

Spoštovane članice in člani SPS.

S strani pogodbenih odvetnikov smo bili obveščeni, da se v zadnjem obdobju drastično povečuje število članov, ki samostojno, brez napotitve s strani sindikata, pridejo v kontakt s pogodbenimi odvetniki v zvezi brezplačnih pravnih nasvetov ali celo brezplačne pravne pomoči. Takšno ravnanje povzroča odvetnikom nemalo težav in izgube časa, saj morajo potem sami preverjati in urejati administrativen del pogodbenega razmerja, ki članom omogoča ali eno ali drugo obliko pravne pomoči.

V zvezi tega apeliramo na članstvo, da v kolikor imate težave in želite uveljavljati brezplačni pravni nasvet ali brezplačno pravno pomoč, da se obrnete na svoje regionalne predstavnike, oziroma postajne zaupnike v kolikor so imenovani v vaši enoti. Le tako bomo lahko ustrezno dokumentirali in sprovedli pravilno obliko pravne pomoči.

S pogodbenimi odvetniki smo dogovorjeni in imamo tudi na pogodbenem nivoju urejeno pravno pomoč. Vsako samostojno iskanje pravne pomoči, brez ustreznega napotila ali sklepa SPS bodo odvetniki obračunavali članom skladno z veljavno Odvetniško tarifo.

Kot določa Pravilnik o pravni pomoči v primeru, da potrebujete brezplačno pravno pomoč izpolnite vlogo, ki jo najdete na naši spletni strani www.sindikat-policistov.si v zavihku »ZA ČLANE« in pod zavihku »PRAVNA POMOČ«. Omenjeno vlogo izročite regionalnemu predstavniku, kateri jo vnese v sistem. V primeru brezplačnega pravnega svetovanja pa ne rabite vloge in se s težavo obrnete na regionalnega predstavnika, ki jo bo potem prenesel do pooblaščenca, ki uredi svetovanje skladno pogodbenim razmerjem do odvetnikov. Postopanje izven takšnega sistema bo podleglo lastnemu plačilu saj vam bodo odvetniki primorani zaračunati storitev skladno z Odvetniško tarifo.