Splošne novice
Voščilo Sindikata policistov Slovenije ob Dnevu državnosti in Dnevu policije

Voščilo Sindikata policistov Slovenije ob Dnevu državnosti in Dnevu policije

 

Članicam in članom Sindikata policistov Slovenije

Vsem uslužbencem Policije, IRSNZ in MNZ

 

 

Zadeva:  Voščilo Sindikata policistov Slovenije ob Dnevu državnosti in Dnevu policije

 

Spoštovane kolegice in kolegi!

 

Jutrišnji dan bo spet priložnost, da se spomnimo dogodkov pred 33. leti in predvsem sprejetja Deklaracije o neodvisnosti Slovenije in Temeljne ustavne listine o samostojnosti in neodvisnosti Slovenije. 25. junija 1991 je Slovenija formalno postala neodvisna. Slavnostna razglasitev in dvig slovenske zastave na Trgu Republike v Ljubljani 26. junija je bila samo še potrditev, da so vsem nam dovoljene sanje in da jih je moč uresničiti z odločnostjo in močno voljo.

 

Dan pozneje, 27. junija se je z napadom Jugoslovanske ljudske armade začela slovenska osamosvojitvena vojna. Ta dan  smo si izbrali za Dan policije, v spomin na dogodek, ko so se policisti, tedaj še miličniki, spopadli z vojaki Jugoslovanske ljudske armade na mejnem prehodu Holmec.

 

V osamosvojitveni vojni so miličniki odigrali zelo pomembno vlogo, ne zgolj v času osamosvojitvene vojne, ko so skupaj s pripadniki Teritorialne obrambe in ljudstva preprečili zavzetje mednarodnih mejnih prehodov in ključne infrastrukture v državi, ampak tudi prej, v času osamosvojitvenih procesov, pa tudi po končani vojni, ko je bilo treba zavarovati južno mejo in zagotavljati varnost v državi v času vojn na ozemlju nekdanje skupne države.

 

Brez odločnosti in poguma miličnikov, ki so se soočili z veliko večjo, bolj oboroženo in opremljeno vojaški silo, zadanih ciljev ne bi mogli doseči. Zato smo lahko danes ponosni na te dosežke. Hkrati pa se z globokim spoštovanjem spominjajmo vseh tistih, ki so za našo samostojnost dali svoja življenja.

 

Ob Dnevu državnosti in Dnevu policije prejmite iskrene čestitke. Vsem, ki ste sodelovali v osamosvojitvenem procesu, pa tudi zahvalo za vaš prispevek. Zahvala velja tudi vsem mlajšim, saj je Slovenija trenutno med desetimi najbolj varnimi državami v svetu. Vsem, ki boste na praznični dan v službi pa želim čim bolj mirno in varno delo. Srečno!

S spoštovanjem!

             

                              

Številka: 1958/PRED-80/2024/1                                                            Adil Huselja

Datum:  24. 6. 2024                                                                                 predsednik SPS

Prejšnji Zaključek izrednega študija na Višji policijski šoli in s tem povezane premestitve ter (ne)napredovanje v plačne razrede - obvestilo
Naslednji Odgovor vodstva policije v zvezi zaključka izrednega študija na VPŠ in s tem povezanih premestitev in (ne)napredovanj v plačne razrede – obvestilo

Documents to download

Ugodnosti za naše člane

Članom Sindikata policistov Slovenije omogočamo številne popuste pri ponudnikih raznovrstnih dejavnosti.

Postani naš član!

Postani član