Splošne novice
OBSODBA RAVNANJA VODSTVA PREMOGOVNIKA VELENJE IN PODPORA PREDSEDNIKU SDRES ASMIRJU BEČAREVIĆU

OBSODBA RAVNANJA VODSTVA PREMOGOVNIKA VELENJE IN PODPORA PREDSEDNIKU SDRES ASMIRJU BEČAREVIĆU

V Sindikatu policistov Slovenije (SPS) smo se seznanili z nedopustnim, nezakonitim in skrajno zavržnim ravnanjem vodstva Premogovnika Velenje (PV), ki z očitno zlorabo zakonodaje, poskuša utišati in uničiti vodilnega sindikalnega predstavnika na področju premogovništva, g. Asmirja Bečarevića, predsednika Sindikata delavcev rudarstva in energetike Slovenije (SDRES).


Asmir Bečarević je v preteklih letih večkrat dokazal, da predano in s srcem opravlja delo sindikalnega zaupnika in je lahko za zgled sindikalnemu gibanju v Sloveniji, EU in širše. Velikokrat je bil gonilna sila razvoja sindikalizma in delavskega gibanja, predvsem na področju zagovarjanja pravic delavcev v širšem pomenu. Bil je eden vodilnih sindikalistov v Sloveniji, ki je s strokovnim in neomajnim pristopom dokazal pomanjkljivosti v sistemu obveznega poklicnega upokojevanja. In njegovi napori so prinesli bistven napredek na tem področju vsem zaposlenim, ki opravljamo posebno težke poklice.


Asmir Bečarević je slovenski javnosti pokazal, da je sindikalizem veliko več, saj je javno opozarjal na nepravilnosti na področju energetike in rudarstva, ki zadeva ne le zaposlene v teh panogah, temveč širšo slovensko družbo. Zaradi opozarjanja na nevzdržne razmere svojih »kameradov« rudarjev in zavajanja vodstva Premogovnika Velenje, je postal tarča diskreditacij, javnih linčev in napadov. Ti napadi so kulminirali v začetem postopku redne odpovedi delovnega razmerja, ki je več kot očitno posledica sindikalnega boja.


Zato v Sindikatu policistov Slovenije tovrstne pritiske vodstva premogovnika Velenje na legitimno izvoljenega sindikalnega predstavnika najostreje obsojamo in pozivamo, naj s tovrstnimi pritiski nemudoma preneha in takoj ustavi že začet postopek odpovedi predstavniku delavcev. Prijatelju in »kameradu« Asmirju Bečareviću pa SPS izraža najgloblje spoštovanje in podporo.

Varstvo sindikalnih zaupnikov je strogo varovana človekova pravica in temeljna svoboščina!


Ne le v slovenskem pravnem redu, kjer je tudi zapisana v Ustavi Republike Slovenije, ampak je splošno priznana pravica predstavnikom delavcev tudi v mednarodnem pravu, tako v deklaracijah OZN, Sveta Evrope in pravnih aktih EU. Vodstvo PV pa več kot očitno namerno zlorablja zakonodajo za kršitev te univerzalno priznane človekove pravice, kar je nedopustno in zavržno.


Vlado Republike Slovenije in Državni Zbor RS pozivamo, da nemudoma pristopita k obravnavi predloga zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o delovnih razmerjih, katerega je SPS s podporo več kot 7.300 državljank in državljanov, vložil v parlamentarno proceduro. Primer sindikalnega zaupnika Asmirja Bečarevića in SDRES ponovno dokazuje, da so bili razlogi za vložitev zakonodajnega predloga več kot upravičeni ter da se zlorabe s strani delodajalcev nadaljujejo in celo stopnjujejo.


Naloga oblasti, tako zakonodajne kot izvršne, je zaščita šibkejšega, zato vas pozivamo k takojšnjemu sprejetju ustreznih ukrepov. Postopki tretje, sodne veje oblasti so dolgotrajni, v tem času pa bo tako sindikalni zaupnik SDRES, kot njegova družina, izpostavljena pred eksistenčni propad, kar je potrebno nemudoma ustaviti.

 
Vodstvo Premogovnika Velenje pa ob tem tudi opozarjamo, da bo za morebitna nezakonita dejanja odgovorno osebno, tako kazensko, delovnopravno kot odškodninsko. Zato vodstvo PV pozivamo k takojšnji zaustavitvi tega sramotnega in zavržnega dejanja. V SPS so nam takšni postopki zelo dobro poznani, saj smo bili tudi sami deležni podobnih postopkov in groženj s strani bivšega generalnega direktorja Policije ter ministra za notranje zadeve.


                                                                                                                           PRAVICA JE VEDNO NA PRAVI STRANI!

                                                                                                                                                                                                                                                                 mag. Kristjan Mlekuš
                                                                                                                                                                                                                                                                 Predsednik Sindikata policistov Slovenije

 

Številka: 3278/PRED-225/2022/1

Datum : 20.9.2022

 

Prejšnji NADOMESTILO ZA KRVODAJALSTVO - OBVESTILO IN ODGOVOR DELODAJALCA
Naslednji PREJELI SMO POROČILO VARUHA ČLOVEKOVIH PRAVIC V ZVEZI PROTESTOV 5.10.2021 IN ZAHTEVA ZA UKREPANJE ZOPER ODGOVORNE (IZJAVA ZA JAVNOST)
Ugodnosti za naše člane

Članom Sindikata policistov Slovenije omogočamo številne popuste pri ponudnikih raznovrstnih dejavnosti.

>
>
Optika Aleksandra, INTEROPTI, optika in okulistika, d.o.o.
Lepota in zdravje
Steklarstvo Lekše
Dom in vrt
Športni turizem, Borut Nikolaš s.p.
Šport in rekreacija
RO+SO d.o.o
Avtomobilizem
TOMSTER Style, Lea Vrebac
Storitve
AMZS
Avtomobilizem
SO d.o.o. SECONDOPTION
Trgovina
CAST D.O.O.
Avtomobilizem
Generali zavarovalnica d.d
Zavarovalništvo
Turistična kmetija Frank - Ozmec
Turizem
Postani naš član!

Postani član