INFORMATIVNA PREDSTAVITEV ZAŠČITNIH TELOVNIKOV IN TAKTIČNIH PASOV – OBVESTILO ZA ČLANSTVO

Datum objave: 16-10-2018

Spoštovani!

V mesecu maju 2018 smo vas obvestili, da smo se udeležili sestanka pri proizvajalcu majic z balistično zaščito in vas seznanili, da se je sestanka na povabilo Sindikata policistov Slovenije udeležil tudi predstavnik Policije, ki nas je seznanil, da Policija tudi po nabavi balističnih majic še dodatno razmišlja o nadgradnji zaščitnih sredstev, pri čemer pa gredo razmišljanja v smeri nabave balističnih telovnikov, ki so uporabniku bolj prijazna, saj jih pri neoperativnih opravilih lahko sname (pisanje izdelkov, opravljanje fizioloških potreb, notranje delo …).

Obveščamo vas, da smo se v Sindikatu policistov dne 10. 9. 2018 odzvali vabilu delodajalca na informativno predstavitev novega zaščitnega telovnika in taktično - zaščitnega pasu. Predstavitve sta se udeležila dva člana Sveta SPS - regionalna predstavnika in trije namestniki regionalnih predstavnikov, tako da smo bili v dialog vključeni tudi neposredni uporabniki.

Predstavniki Sindikata policistov Slovenije smo ob  predstavitvi videli, da sta oba izdelka lepa na pogled, sodobna in po videzu primerljiva z videnimi zaščitnimi telovniki drugih varnostnih služb ali celo boljša. Nudijo udobje, zaščito in so funkcionalnejša. Izdelki, so bili isti dan predani v testiranje policistom za delo na terenu.

Istočasno je bil predstavljen nov taktični - zaščitni pas, ki je del telovnika. Obe »novi« zaščitni sredstvi za vaše delo na terenu nudita balistično zaščito in imata zaščito bred vrezi in vbodi. Na predstavitvi smo bili seznanjeni, da sta delodajalec in ponudnik upoštevala dejstvo, da je največ napadov na policiste pri delu na terenu z noži ali drugimi ostrimi predmeti, prav tako pa je bilo upoštevano, da je največ napadov v predelu trebuha in telesa.

Nov zaščitni telovnik, ki se bo uporabljal po vrhnjem delu poletne uniforme v spomladanskih, poletnih in jesenskih mesecih, bo nadomestil sedanje zaščitne majčke, ki jih morate nositi pod obleko. Ni skrivnost, da ste številni posamezniki zaradi nošenja zaščitnih majčk morali obiskati zdravnike zaradi škodljivih vplivov na vaše telo bodisi v obliki alergij, zdrsnin na telesu, bolečin v križu ali hrbtenici in podobno. S strani delodajalca je bilo predstavljeno, da se bodo zaščitne majčke uporabljale za zimske mesece pod oblekami.

Nov zaščitni telovnik je narejen tako, da se bo protivbodna in protibalistična zaščita vzela iz vaših zaščitnih majčk in vstavila v telovnik (in obratno). Delodajalec (naročnik) je z uporabo kombinacije zaščite pri posamezniku dosegel, da bo vsak posameznik uporabljal svojo opremo in svojo zaščito.

Sam taktični – zaščitni pas je narejen tako, da ta poleg protivbodne zaščite nudi tudi poljubno namestitev celotne opreme, ki jo imate pri delu na terenu (nosilec za tonfo, nosilec za baterijsko svetilko, izboljšan in spremenjen nosilec za orožje v osebni zadolžitvi, ki naj ne bi več predstavljalo ovire pri sedenju ali vožnji v vozilu).

Sama uporaba nove – zdaj še testne zaščitne opreme, je odvisna od ugotovitev policistov, ki so opremo dobili na testiranje za obdobje treh mesecev. Želja naročnika je, da policisti vse svoje ugotovitve, tako dobre kot slabe, sporočajo sproti zaradi sprotnih popravkov oziroma zaradi sprotnega iskanja rešitev.  V primeru uspešnega testiranja in odobritvi opreme s strani naročnika, jo boste po zagotovilih predstavljalcev dobili do prihodnjega poletja. Telovniki bodo temno modre barve, za prometne policiste pa bodo rumeni in odsevni.

Na predstavitvi smo predstavniki Sindikata policistov opozorili na kratek rok testnega obdobja, pa tudi na to, da se bo testiranje opravljalo v času nižjih temperatur, ki lahko določene ugotovitve spremenijo, oziroma prikažejo v drugačni luči.

Izpostavili smo tudi vprašanje glede kemičnega čiščenja predstavljenega zaščitnega telovnika, ki ima zaradi specifične zgradbe (poliamidi in polisateni) drugačne zahteve čiščenja.

Časa za odpravo nejasnosti je dovolj. V sindikatu upamo in želimo, da se bo zaščitni telovnik skupaj z novim taktičnim - zaščitnim pasom izkazal kot odlično zaščitno sredstvo pri vašem delu na terenu, bolj praktično od sedanjih zaščitnih majčk, a počakajmo, da se opravi testiranje opreme in pokažejo morebitne pomanjkljivosti ali slabosti. V Sindikatu policistov Slovenije menimo, da je delodajalec pri tem pokazal željo za razvoj in nabavo zaščitnih sredstev, ki poleg visoke stopnje zaščite, zagotavlja tudi boljše udobje pri nošenju. Zaradi navedenega pozdravljamo odločitev vodstva policije, za odločitev v smeri nabave balističnih telovnikov in novega taktičnega pasu.

Srečno pri delu na terenu!