KONGRES 10. OBLETNICE SINDIKATA POLICISTOV SLOVENIJE

Datum objave: 26-09-2018

V petek, 21. septembra 2018, so se članice in člani Sindikata policistov Slovenije v velikem številu udeležili  kongresa ob 10. obletnici našega delovanja.

Na uradni otvoritvi kongresa v Športnem centru Šešče je zbrane nagovoril g. Adil Huselja in jim prenesel pozdrave predsednika Sindikata policistov Slovenije g. Kristjana Mlekuša, ki se zaradi zdravstvenih težav ni mogel udeležiti  ter jim v govoru predstavil delovanje Sindikata policistov Slovenije v prvih 10. letih.

Med ključnimi dosežki poleg ustanovitve in začetnega delovanja želim izpostaviti predvsem naslednje:

-       Aktivno sodelovanje v stavkah javnega sektorja ter vrsta predlogov sistemskih rešitev tako za organizacijo kot zaposlene, ki smo jih uveljavili predvsem s stavkami znotraj Policije in MNZ.

-       Kolektivna pogodba za policiste iz leta 2012 je eden od ključnih najpomembnejših dosežkov. Z njo smo poklicu policista ustvarili avtonomnost in priznanje posebnega statusa. Kolektivna pogodba je dosežen cilj, a je hkrati pot k novemu cilju avtonomnega urejanja delovnopravnih razmerij in s tem boljših pogojev dela za zaposlene v policiji.

-       Aktivno sodelovanje pri oblikovanju nove policijske zakonodaje in zakonskega okvirja s proaktivnim delovanjem tudi izven MNZ in Policije, pri čemer smo uspeli vnesti vrsto pridobitev za zaposlene.

-       Odprt in konstruktiven dialog z vsemi dosedanjimi ministri, predsedniki vlad in vladnimi uslužbenci za iskanje sistemskih rešitev, s katerim smo vnesli tako sistemske rešitve kot parcialne rešitve, ki se nanašajo na manjše skupine zaposlenih.

-       Z osvetljevanjem internih problemov in problematike v javnosti s pomočjo medijev smo dosegli velik učinek na odločanje v Vladi in na MNZ ter sprejemanje ustreznih rešitev. Pri tem bi izpostavil, do takrat neizrečeno priznanje, »da policija nima dovolj kadra, opreme in financ za ključne investicije.« Javnost smo seznanili, da varnost ni samoumevna.

-       Več kot 1.000 članom smo nudili pravno pomoč v delovnopravnih sporih. V številnih primerih smo vplivali na nastanek sodne prakse, še zlasti na področju nezakonitih premestitev in poškodb policistov. Z vloženimi tožbami proti zavarovalnicam smo uspeli pridobiti pozitivne sodne prakse, ki bistveno izboljšujejo in olajšujejo postopke zaposlenim v policiji.

-       Nekaj sto članom smo dodelili solidarnostno pomoč v primeru bolezni, poškodb in drugih psihosocialnih okoliščin, ki negativno vplivajo na kvaliteto njihovega življenja in članov njihovih družin. Nekajkrat smo bili pobudniki humanitarnih akcij za naše člane, izvedli humanitarne koncerte, sodelovali smo v projektu zbiranja hrane za socialno ogrožene v sklopu akcije Anina zvezdica in tako pomagali članom prebroditi težka obdobja v življenju.

-       Kot eden od redkih, če že ne edinih smo vzpostavili celovit sistem psihosocialne podpore in pomoči članom. Poleg strokovnih posvetov, smo izvedli začetne in nadaljevalne delavnice »Policijski stres med teorijo in prakso« tako da se jih je udeležilo več kot 1.000 udeležencev. Dvakrat smo sodelovali v konzorcijskih projektih in pridobili finančna sredstva za izvedbo projektov s področja zdravja in varnosti pri delu.

-       Z ugodnostmi smo članom omogočili koriščenje ugodnosti skoraj 200 ponudnikov iz celotne Slovenije na različnih področij tako da smo ponudbo razpršili in jo približali različnim interesom članov.

-       Vsako leto v decembru izpeljemo projekt Božičkova karavane, v sklopu katerega obdarimo približno 1.200 otrok iz cele Slovenije.

To so aktivnosti in dosežki zadnjih desetih let, ki jih še vedno izvajamo. Sicer pa je trenutno v ospredju priprava na nadaljevanje stavke, ki smo jo morali zaradi odstopa Vlade v spomladanskem času zamrzniti in počakati do imenovanja nove Vlade. Izkoriščam priložnost in se vam zahvaljujem za vso podporo tako v letošnji kot vseh dosedanjih stavkovnih aktivnosti. Hkrati pa vas prosim za podporo tudi v nadaljevanju stavke, kajti brez vaše podpore sindikalni funkcionarji nimamo toliko moči, da bi lahko učinkovito dosegli stavkovne zahteve in cilje, ki smo si jih skupaj s PSS zastavili.

10-obletnica delovanja je jubilej, ki poleg osvetlitve preteklega delovanja in dosežkov zahteva pogled tudi v prihodnost. Živimo v negotovem času, polnem varnostnih tveganj in izzivov, in napovedi niso prav nič obetavne. So izrazito negativne, kajti varnost v naši državi ni odvisna zgolj od dogajanja v naši državi ampak od globalizacijskega vpliva v celotnem svetu. In to zahteva ustrezno pripravljenost Policije na vseh področjih.

Zato se bomo prizadevali, da poleg stavkovnih aktivnosti delovanje usmerimo v bolj dosledno in načrtno popolnitev kadrovsko podhranjenih policijskih enot, izdelavo ustreznega kariernega sistema, ki bo upošteval prehod na višješolski sistem in odpravo anomalij, ki niso nastale zaradi zadnje stavke ampak so prisotne že leta in leta. Poleg odprave 8 % znižanja plačne lestvice se bomo prizadevali tudi za odpravo ostalih varčevalnih ukrepov iz ZUJF in spremembo nekaterih določb, ki bi bile za zaposlene v policiji bolj sprejemljive in boljše. Pokojninski sistem in vse kar sodi zraven zahteva dodatno pozornost še zlasti ob napovedani reformi pokojninskega sistema v prihodnjih letih. Področje ali bolje rečeno problematika službenih stanovanj bo zagotovo ena od področij, kjer bomo zahtevali ne zgolj pravno usklajene pogodbe ampak tudi bolj solidarne, moralne in etične obravnave upokojenih in aktivnih uslužbencev policije. Poleg izboljšanja pogojev dela in obsega varovalne in zaščitne opreme se bomo prizadevali, da bodo tudi z drugimi ukrepi vsaj deloma povrnili ugled in potencial poklica policista, ki bo moral postati bolj konkurenčen ostalim poklicem in na ta način pri mladih vzbuditi zanimanje za zaposlitev, in s tem okrepitev kadrovsko podhranjenih enot. Tudi s tečaji varne vožnje bomo nadaljevali in dosedanje nadgradili, kar velja tudi za delavnice s psihosocialnega področja in pridobivanje osebnostnih kompetenc.

Na začetku sem povedal, da brez navdušenja in predanosti tega sindikata ne bi bilo več. To velja za začetno delovanje, vse dosedanje stavke, afero Koprivnikar in današnji čas, ko se srečujemo s težkimi in zahtevnimi varnostnimi tveganji, neprimerno komunikacijo, nasiljem v družbi in ostalimi negativnimi dogodki, ki otežujejo delo in življenje. Zato vas prosim, da tudi vi ohranite navdušenje in predanost. Navdušenje do življenja in predanost pri opravljanju delovnih nalog, družinskih obveznosti, pogovorih s sodelavci, prijatelji … Vztrajajte na svoji osebni poti, pa tudi skupni poti, po kateri skupaj hodimo. Skupaj smo namreč močnejši. Še zlasti takrat, ko nam zmanjka moči ali se ne moremo sami izvleči iz vrtinca težav.

Brazgotine, ki jih imamo zaradi vztrajanja in prizadevanja za pravico, da bi zaščitili šibke in nemočne, da bi izboljšali ta svet, nam dajejo moč za delo in življenje. To je tudi razlog, da z optimizmom gledam v prihodnost SPS, kajti s takšno predanostjo in podporo so vsi cilji dosegljivi.«Zahvaljujem se vam za dosedanjo podporo, da ste danes tukaj in vam želim vse dobro!«

Naše druženje se je nadaljevalo na prelepi lokaciji v Športnem centru Šešče pri Preboldu, kjer so se odvijale različne športne aktivnosti - tenis, odbojka na mivki in travi, mali nogomet, vreče za skakanje, vrv za vlečenje, sumo oprema, nogomet na milnici, zorb žoge, tarča in še in še. Poleg dobre glasbe DJ Marjana je bilo poskrbljeno tudi za odlično hrano in pijačo. Za zabavo in ples pa je poskrbela glasbena skupina Mambo Kings. Z druženjem smo nadaljevali do poznih  ur.

Prilagamo nekaj fotografskih utrinkov:

42497140_2428166867210099_9091794064474374144_n.jpg

42523637_2137529973177953_2065226485886615552_n.jpg