Pridružite se nam:

PO NESREČI JO JE NAHRULIL POLICIST! »IN POTEM ZAHTEVAJO VEČJE PLAČE« - ODZIV SINDIKATA POLICISTOV SLOVENIJE

Datum objave: 23-08-2017

Dne 19.8.2017 so policisti v naselju Radeče (UE Laško) obravnavali prometno nesrečo z udeležbo motorista, zaradi obravnave prometne nesreče pa je bila regionalna cesta za nekaj časa tudi zaprta.

 

Istega dne je spletna izdaja časopisa Slovenske novice na spletnem naslovu http://www.slovenskenovice.si/novice/bralci-porocajo/foto-po-nesreci-jo-je-nahrulil-policist-potem-zahtevajo-vecje-place glede navedenega dogodka objavila novico z naslovom »Po nesreči jo je nahrulil policist! »In potem zahtevajo večje plače«, ki jo v Sindikatu policistov Slovenije ocenjujemo kot ceneno senzacionalistično pisanje, ki je do strokovnega in plemenitega dela policistov žaljivo. Slovenske novice so namreč med drugim zapisale:

 

V zvezi z nesrečo pa se nam je javila bralka (njeno ime hranimo v uredništvu, op. p.): »Pošiljam vam sliko o nesreči v Radečah. Udeležen motorist, ki se je poškodoval. Kot vidite, je desna stran popolnoma prazna, ker je bil dogodek na levi. Kljub temu da je bila cesta prevozna in smrtne žrtve ni bilo, smo stali 45 minut.« Po njenih besedah je bilo policijsko organiziranje prometa neustrezno. »Bila sta dva, eden je popisoval, drugi pa se je le sprehajal. Ko si kaj vprašal, te je pa nahrulil. In potem zahtevajo večje plače?«

 

 

V Sindikatu policistov Slovenije smo se zaradi zaščite integritete policistov, ki so opravljali naloge na kraju dogodka in samega policijskega poklica, dolžni odzvati na takšno žaljivo objavo. Policisti namreč opravljamo plemenit poklic in ga opravljamo strokovno in zakonito, pri čemer je naš osnovni namen pomagati ljudem. Policisti moramo zaradi zagotovitve varnosti udeležencev v cestnem prometu ter oseb, ki morajo intervenirati na kraju (reševalci, gasilci, vzdrževalci cest, ipd.) ali zaradi izvajanja procesnih dejanj pri ogledu, včasih poseči tudi po pooblastilih, ki nam jih daje zakonodaja ter zaradi varnosti onemogočiti vožnjo vozil mimo kraja prometne nesreče. Žal vse prepogosto tudi sami ugotavljamo, da je strpnost nekaterih udeležencev v cestnem prometu na nizki ravni, zato poskušajo svojo jezo stresti na policiste, čeprav le ti zgolj profesionalno opravljamo svoje delo.  V kolikor bi v prometu prevladovala večja strpnost, bi se to zagotovo rezultiralo v večji prometni varnosti na slovenskih cestah.

 

Razumemo, da je anonimno bralko Slovenskih novic 19.8.2017 razjezilo dejstvo, da je bila cesta zaprta, zato ji želimo po tej poti sporočiti, da so policisti takšen ukrep odredili zaradi zagotavljanja varnosti udeležencev nesreče, oseb ki so intervenirale na kraju ter izvajanja ogleda kraja nesreče, predvsem pa zaradi varnosti drugih udeležencev v cestnem prometu.

 

Ne moremo pa razumeti dejstva, da eden od vodilnih slovenskih časopisov, z namenom večje branosti oz. gledanosti svojega spletnega portala, z uporabo senzacionalističnih naslovov tako nekritično prikazuje delo policistov, ki so svoje delo opravljali predano in vestno.

 

V Sindikatu policistov Slovenije si želimo, da mediji korektno in profesionalno prikazujejo delo policistov. Policisti se zavedamo, da smo na vsakem koraku pod drobnogledom javnosti in smo vedno pripravljani kritiko tudi sprejeti. Poklic policista je dokazano eden najzahtevnejših in zagotovo najnevarnejši, predvsem pa v službi varnosti ljudi in njihovega premoženja.

 

Policisti smo in vedno bomo v prvi vrsti poskrbeli za varnost ljudi, tako kot so policisti v primeru obravnave prometne nesreče.  Vse udeležence v cestnem prometu pa pozivamo k odgovorni in strpni vožnji, saj le tako lahko vsak posameznik pripeva k večji varnosti vseh nas.

 

S spoštovanjem,

 

 mag. Kristjan Mlekuš

v.d. predsednika SPS


Datum :   23.8.2017                

Zadnje objavljeno

Arhiv vseh novic >>